Breja psička ̶ skrb in priprava na prihod mladičkov

Z nasveti Alfakana in Klinike Loka se pripravite na pasji naraščaj.

Ali je vsaka hrana za pse primerna za brejo psičko? Kako morate urediti prostor za kotitev? Lahko z njo še vedno hodite na vsakodnevne sprehode ali se je temu bolje izogniti? Odgovore na te in ostale dileme, s katerimi se lahko srečate ob skrbi za brejo psičko, najdete v članku.

Breja psička  ̶   prvi znaki

Če ste brejost pri svoji psički načrtovali, potem v Kliniki Loka svetujejo, da psičko odpeljete na pregled k veterinarju okrog tretjega tedna oz. okrog 25. dne po paritvi.

 

Veterinar bo naredil ultrazvok in tako preveril, če je psička res breja. Podal bo tudi oceno, koliko mladičkov pričakuje, pogovorili pa se boste lahko tudi o načrtovanju kotitve.

 

Pri pregledu z ultrazvokom gre zgolj za oceno o pričakovanem številu mladičkov, ki ni zanesljiva, saj se na ultrazvoku lahko mladički prekrivajo in zato veterinar ne more videti vseh.

 

V primeru, da vam je psička pobegnila ravno v času parjenja, na začetku seveda ne boste mogli vedeti, če je breja ali ne. Če sumite, da je psička breja in bi to radi preverili, lahko tako kot v primeru načrtovane paritve obiščete veterinarja, ki bo naredil ultrazvočni pregled.

 

Šele kasneje, to je po 5. tednu brejosti pa boste lahko opazili tudi bolj opazne zunanje znake, kot so povečan trebuh, povečana telesna teža in povečani seski.

 

Brejost pri psih v povprečju traja med 62 in 64 dni od dneva ovulacije.

 

V nekaterih primerih pa lahko brejost traja tudi med 58 in pa vse do 70 dni.

 

Obisk veterinarja

Poleg prvega veterinarskega pregleda lahko psičko k veterinarju peljete tudi v času pred kotitvijo, ko bo veterinar ponovno preveril vitalne funkcije plodov v maternici. V Kliniki Loka pa svetujejo predvsem, da ves čas brejosti bolj pozorno spremljate stanje psičke in da, če je vedenje odstopajoče, ali pa opazite kakršnekoli druge težave, takoj obiščete veterinarja.

 

Če je to mogoče, je vsekakor priporočljivo, da psičko tudi en dan po kotitvi ponovno pregleda veterinar in preveri, če je bil celoten proces kotitve res zaključen in kakšno je zdravstveno stanje psičke.

 

Kakšno hrano potrebuje breja psička?

V prvih dveh tretjinah brejosti prehrane ni potrebno spreminjati, saj v tem obdobju prehranske potrebe psičke ostajajo enake kot prej.

 

Predvsem je pomembno, da je pasja hrana, ki jo psička uživa, kvalitetna in lahko prebavljiva.

 

Pozorno morate spremljati psičkino težo in telesno stanje ter po potrebi povečajte ali pa zmanjšajte število oz. količino obrokov, saj v tem času ni priporočljivo, da psička prehitro pridobi ali pa izgubi telesno težo.

 

Ker se mladički najhitreje razvijajo v zadnji tretjini brejosti, to je po približno 40. dnevu, se takrat pri psički nekoliko poveča potreba po hrani.

 

V Alfakanu zato svetujejo, da v zadnji tretjini brejosti pa tudi kasneje v času dojenja povečate število obrokov in tudi količino hrane (za 25–50 %). S tem tudi zmanjšate možnost bruhanja in neješčnost. Paziti pa morate tudi na to, da je hrana ustrezna in prilagojena brejim samicam.  

 

V zadnjih tednih brejosti lahko breji psički ponudite kar hrano za mladičke oz. starter, ki je nekoliko bolj kalorična kot hrana za odrasle živali.

 

V Kliniki Loka poudarjajo , da morate biti pozorni na količino mleka, ko psička doji. Če se pojavi tresavica, je to lahko znak pomankanja kalcija, ki ga lahko priskrbite s prehrambenim dodatkom.

 

Le z ustrezno prehrano se bodo mladiči pravilno razvijali, psička pa bo imela na voljo dovolj mleka in kvaliteten kolostrum (tj. izloček mlečne žleze in prva hrana, ki jo zaužije mladiček).

 

Redni, a zmerni sprehodi

Poleg prehrane morate ustrezno prilagoditi tudi dnevno rutino psičke. Pri Alfakanu svetujejo, da psičke ne izpostavljate veliki vročini ali hudemu mrazu, strminam in napornim pohodom v hribe, odsvetuje se tudi, da skače. Vsekakor pa morate še naprej skrbeti, da se psička dovolj, a zmerno giba in da je v dobri telesni pripravljenosti.

 

Kako pripraviti prostor za kotitev?

Prostor za kotitev morate pripraviti vnaprej. Pomembno je, da je ta v okolju, ki ga psička dobro pozna in kjer se počuti varno. Uredite ga v mirnejšem delu hiše ali stanovanja in ga zaščitite tudi proti prepihu ali mrazu.

 

Kotilnica mora biti dovolj velika, da bo psički udobno, prav tako pa jo morate na prostor tudi navajati, s čimer začnite vsaj 14 dni pred kotitvijo.

 

Ker bo v kotilnici psička preležala kar nekaj časa, poskrbite za mehko podlogo, na katero položite rjuhe ali plenične podloge, ki jih morate redno menjavati.

 

Na robove kotilnice pa lahko namestite “prašičje letvice”, ki preprečujejo, da bi psička mladičke ponesreči poležala. Nekatere psičke imajo namreč malo manj občutka in lahko zaradi tega mladička nehote poležijo in zadušijo. Letvica psički omogoča, da se uleže čisto do roba in je spodaj še vedno prostor za mladička.

 

Foto: Nadja Žlender

 

Pomembno je, da v prostoru, kjer bo psička kotila, ni hladno, saj mladički do tretjega tedna starosti ne morejo sami uravnavati telesne temperature. Dobro je, če si zato že vnaprej pripravite tudi grelno podlogo in lučko za primer, da bi mladički potrebovali dodaten vir toplote.

 

Kakšni so znaki, da bo psička kmalu skotila?

V Kliniki Loka pravijo, da je prvi znak, ki kaže na to, da bo psička kmalu začela kotiti, sprememba vedenja. Psičke postanejo nemirne, begajo, cvilijo, se umaknejo in pričnejo »gnezditi« (npr. vlečenje odej na kup in negovanje »gnezda«). Včasih zavračajo hrano, lahko bljuvajo, pojavi pa se lahko tudi sopenje in tresenje.

 

Kdaj je nujna pomoč veterinarja?

Kotitve se lahko lotite sami, brez prisotnosti veterinarja, a pod pogojem, da ste se pred tem ustrezno pripravili. Pri tem je najbolj pomembno, da psičko med kotitvijo spremljate in da znate prepoznati znake težjega poteka kotitve ter v takem primeru čim prej kontaktirate veterinarja.

 

Možnih zapletov je več. Lahko se denimo pojavijo popadki brez izkotitve mladičkov, mladiček se lahko zatakne v kanalu …

 

Če pri psički opazite zelen izcedek iz maternice in popadke, a se mladiček ne izkoti, se izkoti pa ni posteljica ali pa se izkoti mrtev mladiček, morate nemudoma poklicati veterinarja oz. poiskati veterinarsko pomoč.

 

V primeru zapletov pri kotitvi lahko nastanejo nepredvideni stroški zaradi nujne veterinarske oskrbe. Če imate sklenjeno Zavarovanje psa, to krije tudi morebitne stroške poroda ter predporodnih oziroma poporodnih komplikacij.

 

Na leto naši sodelavci zabeležijo okoli 30 takih primerov koriščenja zavarovanja. Cena oz. stroški veterinarskega posega v primeru predporodnih in poporodnih zapletov je odvisna od diagnoze pa tudi posamezne veterinarske ustanove. Če imate sklenjeno vseživljenjsko zavarovanje, pa vam bo zavarovalnica povrnila dogovorjeni del stroškov.

 

Preberite odgovore na najpogostejša vprašanja o zavarovanju psov.

 

Kako skrbeti za mladičke po kotitvi?

V večini primerov psička že nagonsko ve, kako poskrbeti za mladičke, začne jih skrbno umivati in na ta način tudi pospeši njihovo prebavo. S toploto svojega telesa poskrbi, da je tudi mladičkom dovolj toplo, da lahko začnejo iskati seske in sesati mleko.

 

Pri Alfakanu svetujejo, da ste v primeru večjega števila mladičkov pozorni predvsem na to, da vsi pridejo do hrane in pazite na morebitne manjše mladiče, ki jih lahko ostali odrivajo stran. V primeru velikega legla ali pa če psička nima dovolj mleka, je treba poskrbeti tudi za hranjenje mladičkov s kakovostnim mlečnim nadomestkom za pse.

 

Glavni razlog slabega sesanja mladičkov ter posledično lahko tudi slabšega razvoja je podhladitev.

 

Ves čas zato skrbite, da je v prostoru, kjer so psička in mladički, toplo. Preveriti morate tudi, ali ima psička mleko in ji zagotoviti ustrezno količino ter kvaliteto hrane.

 

V Kliniki Loka pravijo, da je nadzor vodnika priporočljiv, a svetujejo, da ne pretiravate in pustite psički, da v miru opravi svoje delo.

 

Socializacija mladičkov in oddaja

V prvih dveh tednih mladički večinoma le spijo in jejo, zato je pomembno, da so na toplem, varnem in da imajo mir. Z vsakim dnem pa bodo nato potrebovali več vaše pozornosti. Potrebovali bodo tudi več prostora, saj bo kmalu kotilnica postala premajhna, zato jo lahko umaknete ali pa odprete. Poskrbite le, da je prostor varen za mladičke.

 

Zelo pomembno je, da so tla, po katerih hodijo mladički, nedrseča. Za lažje vzdrževanje čistoče in večjo varnost veliko vzrediteljev namesti topli pod, ki ga kasneje lahko tudi zavržete.

 

Kot vodnik oz. vzreditelj morate poskrbeti tudi za to, da so mladički socializirani. Navaditi jih morate na dotike, zvoke ter tudi na sobno čistočo. Pri Alfakanu svetujejo, da mladičke od 3. tedna dalje navajate na ljudi in kasneje lahko tudi na različne odrasle pse.

 

Mladičke je treba prvič cepiti proti nalezljivim boleznim okrog 8. tedna, ko jih veterinar ponavadi tudi čipira. Takrat dobijo tudi potni list in sredstvo proti notranjim zajedavcem.

 

Mladičkov se ne sme oddajati pred dopolnjenim 8. tednom starosti. Nekateri vzreditelji mladičke, predvsem manjših pasem, oddajo tudi nekoliko kasneje.

 

Po oddaji mladičkov začnite postopoma dvigovati telesno pripravljenost vaše psičke. Pred tem pri veterinarju še enkrat z vsak slučaj preverite, da je psička res pripravljena in da nima nikakršnih poporodnih težav oz. posledic, npr. upada mišic ali bolečin v hrbtu od kotitve.

 

Ko boste začeli ponovno dvigovati telesno pripravljenost psičke in povečevati napore, je še toliko bolj pomembno, da ji zagotovite tudi ustrezno prehrano.

domači ljubljenčki, psi, zavarovanje psov, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.