Ostani doma

10 nasvetov za ohranjanje mirne krvi v času epidemije novega koronavirusa.

Zagotovo nisem edina, ki se te dni sprašuje, kako naj spoštujem navodilo: Ostani doma in hkrati delam, preverjam šolanje na daljavo, pomagam pri nalogah, kuham kosilo … in predvsem ne izgubim živcev. Žal magičnega recepta še nisem odkrila, a nam pomaga naslednje.

  1. Pogovarjamo se

Temo koronavirusa smo pri nas načeli precej zgodaj, ko se je ta iz Kitajske razširil po Aziji. Hčerka je namreč prišla iz šole čisto prestrašena, ker je o tem slišala številne nasprotujoče si in precej strašljive informacije. Za to smo se pogovorili o dejstvih in o osnovnih ukrepih, kot je temeljito in redno umivanje rok.

 

Nekaj zelo koristnih nasvetov o tem, kako z otrokom govoriti o koronavirusu, najdete v Časorisu.

 

S pogovori nadaljujemo še naprej. Otroka spodbujam, da naju vprašata vse, česar ne razumeta ali ju skrbi. Včasih se tudi sama znajdeva v zagati, saj je situacija tudi za naju nekaj povsem novega in kljub svojim letom in izkušnjam nimava odgovorov na vsa vprašanja. Ker jih nima nihče. To jima tudi jasno poveva.  

 

  1.  Ostali smo doma, a ustvarili smo si rutino

Vsem se je življenje skoraj čez noč postavilo na glavo in se kar naenkrat skrčilo na dom. Ne vem, kaj prinašajo naslednji dnevi, tedni … in to me navdaja s tesnobo. A ugotovila sem, da mi pomaga, če ta kaos prevedem v novo rutino.

 

S hčerkama smo naredili urnik, kako bo potekal naš nov delovni dan in kaj bomo jedli, tudi zato da greva v trgovino le enkrat na teden. Jasna sva bila tudi glede tega, da se zjutraj pospravi postelja in se vsi spravimo iz pižam. 

 

Dogovorili smo se, da bosta zdaj bolj redno pomagali pri gospodinjskih opravilih, saj je dom trenutno naš ves svet.

 

Če niste prepričani, kako in pri čem vam lahko že pomagajo vaši otroci, preverite nasvete v članku revije Delo in Dom.

 

Opozarjam pa, da je to teorija. Pri nas v praksi to še ni zaživelo, kot bi si želela. Kajti vsakič, ko omenim pospravljanje, se spomnita šolskih nalog, ki jih morata prej dokončati. Še nikoli jima matematika ni bila tako všeč.

 

  1. Učimo se na daljavo

Kot slišimo od prijateljev, ima vsaka šola, morda celo vsak razred drugače urejen način šolanja na daljavo. Vse je super, dokler se le učijo, in držim pesti, da bo to dovolj, da ne bo treba pouka podaljšati v poletje.

 

Nam je bil ta prehod v digitalno okolje odlična iztočnica, da se pogovorimo o varni rabi interneta in da hčerkama pokaževa, kako naj uporabljata elektronsko pošto za komuniciranje s šolo. Z vsem tem smo namreč prej odlašali.

 

Sva pa morala skladno s tem postaviti tudi meje, da gledanja v različne ekrane ne bo preveč.

 

Pri prepoznavanju in reševanju odvisnosti od spleta lahko ključno vlogo odigramo starši.

 

  1. Vse urejamo od doma

Prej sem sanjala o tem, da bi lahko vse od banke do zavarovalnice imela na dosegu roke in da bi zadeve lahko uredila kar z domačega kavča, ne da pa moram v najbližjo poslovalnico. Danes je to mogoče.

 

Vse o prijavi škode, asistenčnem centru in urejanju zavarovanj v času epidemije koronavirusa.

 

Mogoče pa je še veliko več. Ostati doma ne pomeni, da moramo gledati v lastne štiri stene. Midva se bova z otroki odpravila v kakšnega izmed svetovno znanih muzejev ali galerij, pa na virtualni ogled Narodne galerije Slovenije. Otrokom so vsak dan na voljo tudi predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana.

 

  1. Izkoristili bomo edinstveno priložnost

Če pomislite, si niste tudi vi še do nedavnega želeli, da bi lahko več časa preživeli s svoji družino? Jaz sem si, čeprav sem si to predstavljala drugače. Ob tem se spomnim pregovora: »Pazi, kaj si želiš, ker se ti lahko uresniči.« In zdaj, ko ta čas zares imam, zakaj ga ne bi izkoristila?

 

Zdaj vsak dan skupaj jemo vse obroke in se pogovarjamo, hodimo na sprehode, gledamo filme, beremo

 

Za popestritev knjižnega kotička je poskrbela tudi Zavarovalnica Triglav. Omogoča vam, da si na elektronsko napravo enostavno naložite knjigo Kuža Pazi reši igrišče.

 

Upam, da skupaj ustvarjamo lepe spomine za prihodnost, a hkrati držim pesti, da bodo to res kmalu le spomini.

 

  1. Ohranjajmo stike – digitalno

Zdaj seveda ni čas za druženja v živo, a to ne pomeni, da stikov ne smemo navezati digitalno. Meni se zdi, da jih v teh časih potrebujem še bolj, zato vsak dan pokličem svoje starše. Javim pa se tudi drugim prijateljem in članom družine.

 

Vabim tudi vas, da danes pokličete nekoga, s katerim se že dolgo niste videli ali slišali.

 

  1. Naučimo se nekaj novega

Z lahkoto bi podlegla paniki in slabi volji, če bi samo delala in potem gledala ali brala novice. Odločila sem se, da svojo pozornost v tem času namenim tudi učenju česa novega. Na spletu je mnogo različnih tečajev, delavnic, tudi številne univerze ponujajo svoja predavanja brezplačno. Treba bo samo izbrati.

 

Ste zadnje dni tudi vi več v kuhinji? Naučite se novih receptov. Tukaj so predlogi dveh kuharjev, eden je tuj in drug slovenski.

 

  1. Nič več ne odlašamo

Ker smo več doma, hitreje opažam oziroma bolj me motijo kakšne malenkosti, kot je denimo tista škatla s smučarsko opremo, ki stoji v predsobi, pa se vsi delajo, da je ne opazijo.

 

Zato priznam, da bom kmalu začela gnjaviti domače, da je treba polepšati naše domovanje. Morda bo zdaj tudi čas za pripravo doma na pomlad, ali pa bomo pospravljali klet, da malo zamenjamo okolje. Možno je tudi, da prepričam moža, da prepleskava spalnico.

 

  1. Aktivni smo

Ostati doma, ne pomeni biti le na kavču. Žal. Ampak vsi pravijo, da je telesna aktivnost zelo pomembna in tudi sama ugotavljam, da smo vsi boljše volje, ko se vrnemo s sprehoda.

 

Glede na lepo vreme se bomo sprehajali še naprej, ker nas narava tudi pomirja, imamo pa tudi priložnost, da ujamemo malo vitamina D.

 

V slabem vremenu pa se bomo razgibavali doma. Tudi tu je na voljo mnogo različnih možnosti. Priporočam enostavne vaje za stabilizacijo trupa.

 

  1. Urejamo fotografije

Obožujemo potepanja po Sloveniji in po svetu, samo da nismo doma. Do sedaj sem te trenutke jemala kot samoumevne, danes jih bolj cenim.

 

Rada bi zapisala, da zdaj načrtujemo naša prihodnja potovanja, a jih v resnici ne. Živimo vsak dan posebej. Ko pa bo vse skupaj za nami, bo že dovolj časa za kovanje načrtov. Do takrat odkrivamo čare doma in končano imamo čas, da uredimo fotografije z vseh naših dosedanjih potovanj.

 

Morda vas zanimajo tudi nasveti za shranjevanje digitalnih fotografij, da bodo varne in dostopne.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

družina, otroci, aktivno življenje, prosti čas, zdravje, dopust, spletna varnost, mobilni telefon
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.