Kako zmanjšati strošek za pogonska goriva?

Preprosti ukrepi, ki vam bodo pomagali prihraniti.

Cene pogonskih goriv letijo v nebo in nič ne kaže, da se bodo kaj kmalu umirile. Kaj lahko storite, da ne boste večine družinskega proračuna namenili pogonu jeklenega konjička? Vam lahko pomaga tehnologija?

Podražitev goriva – kaj pa zdaj?

V sredini marca smo začeli beležiti dvig cen goriva, ki je posledično vplival na dnevna prilagajanja in odrekanja. Pričakujemo lahko nadaljnjo rast cen goriv, zato je smiselno razmisliti, na kakšne načine lahko prihranite gorivo in tudi denar.

 

Nove hitrostne omejitve

Večji del nafte porabimo za gretje, promet in proizvodnjo električne energije. V Evropi je daleč največji porabnik promet (70 %) in znotraj tega še posebej osebna vozila. V Nemčiji so tako že izračunali, da bi porabo nafte močno zmanjšali že z upoštevanjem preprostega ukrepa – omejitve hitrosti, česar pa na večini tamkajšnjih avtocest ne poznajo. Po podatkih Evropske federacije za promet in okolje (European Federation for Transport and Environment) bi z omejitvijo najvišje hitrosti na 100 km/h in 80 na regionalnih cestah letno privarčevali 2,1 milijarde litrov fosilnih goriv. Če bi hitrost v urbanih področjih omejili na 30 km/h, bi bil prihranek še večji. 3,7 milijarde litrov. Omejevanje hitrosti ima smisel, kajti nenazadnje vozniki vemo, da se poraba povečuje sorazmerno s hitrostjo.

 

V primeru omejitve hitrosti na 100 km/h na uro bi iz Ljubljane v Koper prišli v 66 namesto 51 minutah. Ali ni vseeno, če vozimo 15 minut dlje, če pri tem prihranimo?

 

Vklopite navigacijo in zavijte z avtoceste

Za začetek se tako lahko poskušate izogniti avtocestam, saj zaradi razgibanega terena in ožjega cestišča občutno počasneje vozimo po regionalnih. Večina navigacijskih naprav, bodisi vgrajenih v vozilo ali v obliki aplikacij za pametne telefone, podpira funkcijo izogibanja. Ne samo, da vam ni treba plačati cestnine, pot vas bo vodila skozi zanimive kraje, ki jih že dolgo ali sploh nikdar niste obiskali. Zgodi se celo, da na cilj prispete prej, kot če bi se odločil za avtocesto, kajti na teh je zadnje čase vse več zastojev.

 

V internet stalno povezane navigacijske naprave in pametni telefoni prinesejo še eno prednost. Podatke o zastojih. S stališča porabe goriva ni slabšega od stanja, speljevanja in ponovnega zaustavljanja.

 

Poraba goriva bo občutno manjša, če namesto tega počasi vozite po vzporednih obvoznih cestah. Toda brez pravočasnih informacij se zastojem ne morete izogniti. Pomagajo sodobne aplikacije za navigacije, kot so Googlovi, Applovi ali zemljevidi Petal (za telefone Huawei) ter spletne strani oziroma aplikacije s prometnimi informacijami. Kot je na primer storitev promet.si ali aplikacija AMZS.

 

Najbolj ažurne podatke o stanju na cestah nudi Google, saj mu jih v realnem času zagotavljajo telefoni udeležencev v prometu.

 

Največji porabnik je agresivna vožnja

Poleg hitrosti na porabo goriva vpliva slog vožnje. Daleč največ goriva porabi voznik, ki po nepotrebnem pogosto agresivno pospešuje in zavira.

 

Ravno tako običajno ne drži pogosto slišan izgovor o hitrejšem prispetju na cilj, ker da je čas denar. Raziskave namreč kažejo, da agresivna vožnja le redko prinese časovni prihranek večji od minute ali dveh. Velja tudi za daljše razdalje. Hitreje se utrudimo, poraba naraste in smo se prisiljeni pogosteje ustavljati.

 

Ukrepov za umirjanje voženj je veliko in vse ne temeljijo na kazni. Dokazano delujejo tudi motivacijski ukrepi, kot so table Vi vozite. Pa tudi kot sovoznik lahko naredite marsikaj, da bo vožnja manj objestna.

 

Odličen način za umiritev voznih navad in s tem večji prihranek pri gorivu je uporaba aplikacije DRAJV.

 

Nekateri jo poznate in uporabljate, da bi dosegli do 20 % popusta pri avtomobilskih zavarovanjih, toda aplikacija poleg tega spreminja slog vožnje. Na znižanje ocene in s tem popusta namreč poleg morebitnih prekoračitev hitrostnih omejitev vplivajo še sunkovito zavijanje ter prekomerno zaviranje in pospeševanje.

 

Kaj vse vam omogoča aplikacija DRAJV, preverite v članku Že vozite z novim DRAJV-om?

 

Strokovnjaki so že davno ugotovili, da se radi igramo in da nam godi, ko smo pohvaljeni oziroma dobimo nagrado za uspešno opravljen izziv. Tehnološka krilatica, ki povezuje igre in resno delo, je »igrifikacija« (gamification). Prevod morda res ni najbolj posrečen, je pa zato posrečena ideja. Gre za koncept, po katerem je mogoče elemente, ki delajo igre zabavne, vključiti v dejavnosti, ki same zase niso ravno zabavne.

 

Koncept igrifikacije najdete tudi v aplikaciji DRAJV. Ničesar posebnega vam ni treba storiti, dovolj je, da aplikacijo uporabljate čim bolj pogosto in čim dlje, da zbrane podatke pretovori v nagrade. Kot je na primer značka »Varčen drajver«, ki dokazuje, da z upoštevanjem hitrostnih omejitev varčujete z gorivom.

 

V aplikaciji DRAJV občasno najdete nagradne igre, med katerimi so tudi takšne, ki neposredno vplivajo na slog in pogostost uporabe vozila ter preko tega na porabo.

 

Kupujte, kjer je cenejše

Porazdelitev trgovcev s pogonskimi gorivi je v Sloveniji nekoliko neobičajna. Težko bi namreč dejali, da na tržno tekmo pozitivno vpliva, če je v nekem kraju večina točilnih mest od enega trgovca in le peščica od drugih. Vseeno imamo prosti trg in občasno so cene goriv različne. Vemo, da so na avtocestah višje, zato se izogibajte kupovanja tam.

 

Cene pogonskih goriv so zbrane v spletni storitvi in aplikaciji Goriva.si ter že omenjeni aplikaciji AMZS. Ko potujete v tujino, preverite, katere aplikacije nudijo podatke v izbranih državah, da jih boste še pravočasno namestili na svoj telefon.

 

Ni učinkovito voziti se po cenejše gorivo do več deset kilometrov oddaljenega točilnega mesta, saj boste za pot porabili več, kot bi morebiti privarčevali zaradi razlik v ceni goriva.

 

Do manjše porabe z manjšo uporabo 

Še nekaj nasvetov, da zmanjšanje porabe zlahka omenimo:

 

  • Ne uporabljajte pretirano klimatske naprave, saj pretirano hlajenje klimatske naprave zlahka dvigne porabo za do 30 %.
  • Skrbite za optimalen tlak v pnevmatikah in kadar je le mogoče, poskrbite, da je teža vozila čim nižja. Težje vozilo namreč porabi več goriva kot lažje.
  • Če je možno, se izogibajte krajšim vožnjam, saj neogret motor porabi več.
  • Daleč največ pa lahko prihranite, če vozilo pustite doma in se po opravkih odpravite z javnim prevozom, peš ali s kolesom.

 

Najslabše je, če je v vozilu samo voznik. Bolje je, da uporabite storitev prevozi.org, najdete sopotnike (ali prevoz) in si delite strošek.

 

Vse bolj priljubljena postajajo tudi električna kolesa in še posebej električni skiroji. Oboji nudijo udobje osebnega prevoza, ob minimalnem naporu in izkoriščajo nižje cene električne energije za polnjenje baterij.

 

Kdor pa se vozi na delo od daleč v drugo mesto, bo znal ceniti naslednje. Z vozilom se pripeljete do mesta po regionalnih cestah ob upoštevanju hitrostnih omejitev in skrbi za optimalno porabo. Vozilo pustite na parkirišču na obrobju. Vzamete iz prtljažnega prostora skiro in se odpelje v pisarno ali po opravkih v središče mesta. Narava in denarnica vam bosta hvaležni.

avto, varna vožnja, DRAJV
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.