Prometna nesreča v tujini: Zgodi se, ko je najmanj treba

V tuji državi, kjer ne poznate nikogar, je vsaka nezgoda še bolj neprijetna.

Dovolj je že trk na parkirišču ali nalet v gneči pred semaforjem. V tuji državi, kjer ne poznate nikogar, je vsaka nezgoda še bolj neprijetna. Veste, kako ravnati in koga najprej poklicati, če se znajdete v prometni nesreči v tujini? Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja.

Preden greste na pot v tujino, poskrbite za naslednje dokumente:

 • Urejeno avtomobilsko zavarovanje. Poleg obveznega zavarovanja avtomobilske odgovornosti priporočamo predvsem sklenitev avtomobilske asistence.
 • Mednarodna karta za zavarovanje motornega vozila oziroma zelena karta: Še vedno jo je potrebno predložiti ob vstopu v nekatere evropske države (npr.: BiH, Črno Goro, Albanijo, Turčijo …), priporočljivo pa je, da jo imate pri sebi tudi v drugih državah sistema zelene karte. Zaradi poenotene oblike boste z njo boste lažje izmenjali podatke o zavarovanju avtomobilske odgovornosti z morebitnimi soudeleženci v nesreči.
 • Evropsko poročilo o prometni nesreči: Zavarovalnice po vsej Evropi izdajajo ta obrazec ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Zaradi poenotene vsebine in oštevilčenih rubrik je uporaben za različne vrste prometnih nesreč tudi v primerih, ko sta udeleženca prometne nesreče iz različnih držav: posamezne rubrike si namreč lahko prevajata po svoji jezikovni različici.
 • Zavarovanje potovanj v tujino. Če se zgodi nezgoda s poškodbami, ki zahtevajo medicinsko asistenco in prevoz v bolnišnico ali domov, vam lahko zavarovanje prihrani precej stroškov.

 

Tudi pred potovanjem v Združeno kraljestvo svetujemo, da si priskrbite veljavno Mednarodno karto za zavarovanje motornega vozila (t.i. zeleno karto), s katero se boste v primeru preverjanja zavarovanja avtomobilske odgovornosti najlažje izognili morebitnim težavam.

 

Prvi koraki v primeru nesreče

 • Najprej zavarujte kraj nesreče, da se ne bi pripetilo še kaj.
 • Pokličite reševalce, označite kraj nesreče z varnostnim trikotnikom, oblecite odsevni brezrokavnik, v primeru prometne nesreče na avtocesti takoj zapustite vozni pas in stopite za varovalno ograjo.
 • S soudeleženci v prometni nesreči si izmenjajte osebne podatke, podatke o zavarovanju in vozilu ter natančno izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči, skupaj s skico in morebitno ugotovljeno odgovornostjo udeležencev.
 • Od povzročitelja prometne nesreče pridobite izvod njegove mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila oziroma zelene karte ali zavarovalne police oziroma karto ali polico fotografirate zaradi kasnejšega lažjega morebitnega uveljavljenja odškodninskega zahtevka.
 • Če je mogoče, na kraju prometne nesreče naredite nekaj fotografij, ki naj čim natančneje prikazujejo kraj nesreče, poškodbe vozil in položaj udeleženih vozil.

 

Kdaj je potrebno poklicati policijo?

Policijo je smiselno poklicati, če:

 • je na vašem vozilu nastala večja materialna škoda,
 • je kdo od udeležencev poškodovan,
 • sumite, da je soudeleženec vozil pod vplivom alkohola, mamil ali drugih narkotikov,
 • se ne morete dogovoriti glede krivde,
 • če kateri od udeležencev noče posredovati svojih podatkov oziroma odkloni sestavo in podpis poročila o prometni nesreči.

 

Kaj s poškodovanim vozilom? Ga prepeljati v domovino ali popraviti v tujini?

Preden na vozilu opravljate kakršnakoli popravila, se obrnite na zavarovalnico, ki bo običajno zahtevala predhodni ogled vozila in oceno škode.

 

Če imate sklenjeno avtomobilsko asistenco, najprej pokličite asistenčni center, kjer bodo poskrbeli za organizacijo prevoza vozila in potnikov.

 

Na asistenčni center se lahko obrnete, tudi če tega zavarovanja nimate, pa je avto sicer zavarovan pri Zavarovalnici Triglav.

 

V tem primeru bo zavarovalnica zahtevala povračilo založenih finančnih sredstev za tisti del stroškov, ki ni krit z drugimi zavarovanji.

 

Zavarovalnica bo glede na primer odločila, ali se bo vozilo popravljalo na najbližjem pooblaščenem servisu, ali bo prepeljano do drugega kraja, celo nazaj domov (če je pričakovani čas popravila daljši). Potnikom bo zagotovila prevoz domov ali nadomestno vozilo za nadaljevanje poti.

 

Kaj vse je potrebno opraviti, ko se vrnete v Slovenijo?

1. Če ste bili v nesreči povzročitelj: 

 • Škodo, ki ste jo povzročili drugemu udeležencu, bo poravnala zavarovalnica iz vašega zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Ko bo vaša zavarovalnica prejela informacijo o škodi s strani zavarovalnice oškodovanca, vam bo v izpolnitev posredovala obrazec za prijavo škode. V nadaljevanju bo zavarovalnica sama reševala zadevo v sodelovanju s tujo zavarovalnico.
 • Če boste škodo na svojem vozilu uveljavljali iz svoje zavarovalne police (kasko zavarovanje), jo morate prijaviti pri svoji zavarovalnici. Po prijavi škode prevzame primer v reševanje zavarovalnica.

 

Pojasnjujemo, katere ključne podatke potrebuje zavarovalnica ob prijavi škodnega primera iz zavarovanja avtomobilskega kaska.

 

2. Če ste bili v nesreči oškodovanec: 

 • Škodo, ki vam je bila povzročena, bo poravnala zavarovalnica povzročitelja iz njegovega obveznega zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Doma morate vložiti odškodninski zahtevek pri zavarovalnici, ki je v Sloveniji pristojna za zavarovalnico povzročitelja. Podatke o tem dobite na vseh cenilnih mestih Zavarovalnice Triglav, lahko pa jih preverite tudi pri Slovenskem zavarovalnem združenju. Ob prijavi škode bo zavarovalnica opravila tudi ogled poškodovanega vozila.
 • Če vam je škodo povzročil voznik vozila registriranega v Združenem kraljestvu, ne morete odškodninskih zahtevkov uveljavljati v Sloveniji pri pooblaščencu odgovornostne zavarovalnice.

 

Kdo pokrije strošek telesnih poškodb v tujini?

Če ste v prometni nesreči oškodovanec, boste škodo iz naslova telesnih poškodb morali uveljavljati direktno od povzročitelja oziroma od njegove odgovornostne zavarovalnice po zaključenem zdravljenju.

 

Stroške zdravljenja, ki se nanašajo na nujno zdravljenje v tujini, običajno krije obvezno zdravstveno zavarovanje na podlagi EU kartice zdravstvenega zavarovanja, vendar ni nujno, da bo to zavarovanje pokrilo vse nastale stroške.

 

Zato je priporočljivo, da imate za vse poti v tujino sklenjeno zavarovanje potovanj v tujino, ki med drugim krije stroške zdravljenja, nujnih prevozov in prevozov v domovino pokrije v celoti do višine sklenjene zavarovalne vsote.

 

Telefonske številke, ki jih je dobro vedeti:

112 – evropska številka za klic v sili, ki velja v vseh 28 državah članicah Evropske unije in tudi v večini drugih evropskih držav
080 2864 oziroma +386 2222 2864 (za klice iz tujine) – Asistenčni center Zavarovalnice Triglav

 

Preverite svoje znanje! Znate pravilno ukrepati ob vsaki prometni nesreči?

 

Preverite svoje znanje! Znate pravilno ukrepati ob vsaki prometni nesreči?

Test lahko rešite tukaj.

avto, potovanja, varna vožnja, prijava škoda, škodni primer, sklepanje zavarovanj, avtomobilska asistenca, avtomobilsko zavarovanje, turistično zavarovanje