Ste prepričani, da bi radi potovali z avtodomom?

7 mitov in resnic o potovanju z avtodomom

Potovanje z avtodomom je za nekatere nepozabna pustolovščina, za druge najboljša vrsta izletov in počitnic, za tretje pa izziv, ki si ga ne bi upali niti želeli preizkusiti. Zbrali smo sedem mitov, ki vzbujajo dvom in strahove pri tistih, ki se še niso podali na pot z avtodomom, ter praktične odgovore tistih, ki uživajo v prednostih tovrstnega nomadskega načina življenja. 
Mite razbijajo tri navdušene avtodomarke iz Zavarovalnice Triglav: Lidija Breznik, svetovalka v kabinetu uprave, Alenka Bešter, direktorica službe za upravljanje digitalnega trženja in vsebin, ter Mojca Zoran, višja strokovna sodelavka v službi za razvoj prodaje.

1. mit: Potovanju z avtodomom moraš nameniti ves dopust. Bivalni avtomobil je prepočasen, da bi se z njim kam odpeljal le za konec tedna.

Mit ne drži. Takole pojasnjujejo naše sogovornice. »Povprečno smo z avtodomom na poti petdeset dni na leto. Za potovanja izkoristimo praznike, konce tedna, podaljšane vikende, šolske počitnice in dopuste. Avtodom uporabljamo toliko, da včasih žal tudi ujezimo sorodnike, saj nas nikoli ni doma,« pravi Lidija. 

Noči šteje tudi Alenka: »Z možem si vsako leto zastaviva cilj, koliko nočitev želiva preživeti v avtodomu. Kot minimum sva jih določila 55, lani pa sva jih naštela nekaj čez šestdeset. Potovanj in krajših vikend izletov ne štejeva več.« 

Mojca pa dodaja, da so v družini avtodom najprej uporabljali za daljša potovanja, nato pa so se z njim odpravljali tudi na krajše poti. »Preden smo kupili avtodom, smo ga štirikrat najeli za poti na oddaljene destinacije. Zdaj ne štejemo več poti, ampak kilometre. Ob koncu tedna se odpeljemo na krajše izlete, dvakrat letno pa na daljše ture. Lani smo prevozili 8800 kilometrov.«

2. mit: Avtodom je primeren za na morje, za kaj drugega pa ne. 

Drži, da se je zelo lepo zbuditi v svežem poletnem jutru ali se ustaviti (kjer je dovoljeno, seveda) in opazovati, kako se zvečer sonce potaplja v morje. Ampak to niti približno ni vse, kar lahko počnemo z avtodomom. 

»Tudi sama sem sprva mislila, da moraš biti malo nor, če greš z avtodomom na smučanje. Ampak odkar sva poskusila, smučava veliko več kot prej, ko sva se ukvarjala z rezervacijami hotelov ali pa hodila na enodnevne smučarske izlete. V avtodomu ni mraza. Če je sončno vreme, imaš elektrike na pretek, tako da ti niti v kamp ni treba, oblačila in smučarske čevlje pa z nekaj prilagoditvami tudi brez težav posušiš zadaj v prtljažnem boksu,« pravi Alenka.

3. mit: Z avtodomom ne prideš nikamor, saj je prevelik in premalo okreten. 

Seveda je avtodom večji kot osebni avtomobil, ampak tudi s tem se zaradi cestnoprometnih predpisov, lokalnih pravil in tudi glasu razuma večinoma ne vozimo več v stara mestna jedra. Zato ni kakšnih bistvenih razlik, pravzaprav ste lahko z avtodomom včasih še v prednosti. 

»Med pomisleki o avtodomih največkrat slišim, da smo z njim napol nemobilni. To sploh ne drži. Avtodom nas pripelje na želeno izhodišče, tam pa lahko iz njega vzamemo kolesa ali druga mikro prevozna sredstva in se odpravimo naprej. Tako se še več gibljemo in odkrivamo nove pustolovščine,« pravi Lidija.

Večino avtodomov lahko vozite z vozniškim izpitom B-kategorije, avtodome, težje od 3500 kilogramov, pa z izpitom C-kategorije.


4. mit: Za pot z avtodomom se moraš vsakič dobro založiti s hrano in potrebščinami, vse poti pa moraš vnaprej načrtovati.

Ne drži. Če je kje dovolj prostora za ustavljanje, so to vsekakor parkirišča pred trgovinami. Kamor koli se odpravite z avtodomom, lahko kar med potjo skočite po nakupih. Od tu naprej pa lahko naštejemo še več prednosti: obroke si lahko skuhate kar v svojem mobilnem domu, ne da bi si vsakič postavljali improvizirano kamp kuhinjo ali za vsak obrok plačevali v lokalih. 

»Naš avtodom je vedno pripravljen. Odpravimo se lahko kadar koli in kamor koli: na morje, k jezerom, tja, kjer so najlepši razgledi. In še kužka lahko vzamemo s seboj, ne da bi morali prej preverjati, ali je dobrodošel, tako kot je to treba v hotelih,« nam Mojca pomaga ovreči še en mit. 

Z njo se strinja tudi Alenka: »Lastna udobna postelja, možnost, da se odpelješ lepemu vremenu naproti, in spontanost, saj greš od doma brez rezervacije, samo z okvirnim načrtom, ki ga lahko sproti prilagajaš – to je pot z avtodomom.«

5. mit: V avtodomu ni nobenega prostora.

Ljudje, ki nimajo izkušenj z avtodomom, so prepričani, da v teh (pre)velikih vozilih ni nobenega prostora. Avtodomarke se s tem nikakor ne strinjajo. »Avtodom ponuja ogromno udobja, le izbrati je treba primernega. Novi avtodomi so zasnovani tako, da je v njih veliko uporabnega prostora. Midva ne pogrešava ničesar,« pravi Mojca. 

»Premalo prostora? Nasprotno. Vse, kar potrebuješ, je pri roki. Poleg tega si na svojem: imaš svojo posteljo, kopalnico in WC, hladilnik odpreš enako kot doma. To je naš drugi dom in v njem imamo vse, kar potrebujemo. Včasih se zgodi, da nam doma česa zmanjka in gremo to iskat kar v avtodom, šele potem v trgovino,« se smeje Lidija.

Z avtodomi je najvarneje prenočiti v kampih ali na njim namenjenih postajališčih, kjer se je navadno mogoče priklopiti na elektriko in vodo ter izpustiti odpadno vodo.


6. mit: Avtodomarji so posebneži, ki nikoli ne priznajo pomanjkljivosti in vse vidijo samo rožnato.

Roko na srce, vsak hvali svoj način potovanja. Nekateri hotele, drugi svojo parcelo v kampu, tretji pa svobodo, ki jo omogoča avtodom. Ni pa res, da se avtodomarska druščina ne zna pošaliti na svoj račun ali priznati pomanjkljivosti počitnikovanja s svojim potujočim domom. 

»Vožnja po panoramskih poteh je lahko zabavna ali pa stresna. Tudi višina vozila čez tri metre je lahko zaradi izbokline na strehi včasih kar izziv. Pa močan veter, burja na poti – uh, če te preseneti, ni prijetno. Previden moraš biti, ampak ali ni v prometu vedno tako?« pravi Lidija.

»Seveda se tudi z avtodomi kdaj zaplete, še posebej, če se preceniš in rineš predaleč. Mi smo obtičali v Parizu, ko smo poskušali osvojiti ozke ulice Montmartra,« priznava avtodomarski greh Mojca.

Alenka pa se spomni ene prvih poti na Južno Tirolsko z avtodomom njenih staršev. »Mož je v Innichnu na nekem ovinku z zadnjim delom avtodoma oplazil nesrečno postavljen obcestni stebriček. Ker je bil avtodom primerno zavarovan, je škodo na zadnjem odbijaču in zaščitni plastiki poravnala zavarovalnica, možev ponos pa si po tem, ko je moral svojemu tastu sporočiti slabo novico, še vedno ni povsem opomogel. Pogosto se vračava v tiste kraje in vsakič, ko vidiva stebriček, ki z nekaj opaznimi poškodbami še kar stoji tam, se spomniva tega pripetljaja.«

7. mit: Kam pa lahko z avtodomom sploh prideš?

Vsepovsod. Naše sogovornice med lepimi spomini naštevajo najrazličnejše lokacije. Morje, smučišča, hribi, toplice, koncerti, motociklistične dirke, počitnice v dvoje ali z družino. Kamp z dodatno ponudbo za razvajanje, parkirišče za avtodome ali samoten kraj v naravi. Nove destinacije in priljubljeni, vsakič bolj domači kotički. Jadran, Gardsko jezero, Sicilija, Pariz, Brno, Elba, Korzika, Norveška, Nova Zelandija. Najet ali lastniški, za konec tedna ali potovanje, avtodom pelje tja, kamor si želi srce.


Ste se opogumili za pot z avtodomom? Če smo vam z odgovori pomagali razbliniti dvome in je tudi vas zamikala pot s potujočim drugim domom, preberite še nekaj koristnih informacij:

 Za primer nesreče ali nezgode z avtodomom izberite paket zavarovanj s katerim boste pokrili nastalo škodo. Ne   pozabite na avtomobilsko asistenco, ki vam bo priskočila na pomoč doma in v tujini.

zavarovanje avtodoma, avto, varna vožnja, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.