Na vrhu Planice

Spoznajte lansko zmagovalno risbo ustvarjalnega natečaja za pokal Planica 7 in njenega avtorja.

Ob vznožje planiške velikanke smo v več kot 40 letih s pomočjo Kuža Pazija peljali že okrog 104.000 otrok iz vse Slovenije. Že tradicionalno povezanost Zavarovalnice Triglav s tekmovanjem v dolini pod Poncami smo še nadgradili. Mladim navijačem do 15. leta smo namreč lani prvič omogočili, da na natečaj prijavijo svojo zamisel za pokal tekmovanja Planica 7. In nagradni natečaj smo se odločili ponoviti tudi letos.

Izbira ni bila lahka 

Med več kot 430 deli, ki so lani prispela na natečaj, je morala komisija izbrati zmagovalno risbo. Njihova naloga ni bila lahka, saj so bile številne zamisli dobre in kreativne. 

Najbolj pa jih je prepričala risba z naslovom Na vrhu Planice, ki jo je narisal Žiga Ščuka iz Renč.

 


Žiga z zmagovalno risbo iz leta 2023 Na vrhu Planice. (Foto: arhiv družine Ščuka)

»Narisal sem več različnih pokalov. Nato sem jih razporedil po sobi, med njimi izbral najlepšega, ga zares lepo narisal in ga z mamino pomočjo prijavil na natečaj,« je povedal nadobudni mladi ustvarjalec in velik oboževalec smučarskih skokov. 

Zmagovalna risba prikazuje skakalca, ki po zaviti skakalnici poleti na prvo mesto. »Za zavito skakalnico sem se odločil, ker sem pregledal druge objavljene risbe in pričakoval, da planiške velikanke na ta način ne bo narisal nihče drug,« je Žiga v pogovoru pojasnil, kako je nastala zmagovalna ideja.

Bi si radi ogledali tudi ostale risbe, ki so jih lani mladi ustvarjalci narisali in prijavili na natečaj? Oglejte si jih tukaj.


Imate tudi vi doma nadobudneža, ki rad ustvarja? Je poleg tega tudi velik ljubitelj smučarskih skokov? Vabimo vas, da ga prijavite na letošnji natečaj Nariši svoj pokal in poleti v Planico!. Morda bo tokrat zmagovalna prav njegova risba. Risbe zbiramo do 26. 2. 2024, glasovanje za najboljšo pa bo potekalo do 10. 3. 2024.
 

Mladi avtor, ki je tudi navdušen športnik

Avtor lanske zmagovalne risbe, po kateri smo s 3D tiskom ustvarili pravi pokal, je tega v dolini pod Poncami 2. 4. 2023 osebno podelil skakalcu, ki je v Planici dosegel najvišji seštevek najboljših sedmih skokov na zaključku svetovnega pokala. Žiga je bil nad tem navdušen in je podelitev komaj čakal. »Ko sem Žigi povedala za natečaj in ga spodbudila k sodelovanju, je rekel, da se bo za skakalce zares potrudil, čeprav ni najbolj strasten ljubitelj risanja,« nam je zaupala Žigova mama Mateja. 

Čeprav ni posebej navdušen nad risanjem, je Žiga po prvotnih nekaj »hitrih risbicah« izbrano delo pilil kar dva dni. Tako je njegova mama fotografijo risbe na natečaj prijavila v zadnjem hipu. Mladi avtor ne ustvarja prav pogosto, je pa velik oboževalec športa, zato se je zelo potrudil z izdelavo. 

Ob šolskih obveznostih Žiga sicer trenira še nogomet, v prostem času in ob hladnih zimskih dneh pa z družino neutrudno spremlja naše orle. Čeprav je pesti močno stiskal za vse slovenske smučarske skakalce, je ob vprašanju, komu bi najbolj privoščil, da osvoji pokal Planica 7, brez omahovanja odgovoril: »Anžetu Lanišku!« 

Kaj pa je rekla komisija?

Sedemčlanska strokovna komisija z izbiro najboljšega dela ni imela lahkega dela. Kot so povedali, pa jih je Žigova risba prepričala zaradi unikatne ideje. »Všeč mi je bilo, da smo imeli člani komisije zelo različna mnenja in poglede, čemu nameniti prednost pri izbiri. Tako smo na vse poslane risbe pogledali z različnih zornih kotov in izbrali idejo, ki je zares drugačna od preostalih,« je po zaključku izbora pojasnil Cene Prevc, smučarski skakalec, ki je pri natečaju sodeloval kot ambasador akcije Otroci Triglava in član komisije ustvarjalnega natečaja.

Kako je risba pokala tudi zaživela?

Iz zmagovalne risbe je torej nastal pravi pokal za zmagovalca tekmovanja Planica 7. Čeprav se marsikomu to zdi nemogoče, je s 3D tiskom takšna ideja enostavno izvedljiva. 


»Prednost 3D tiska je prav v tem, da lahko unikatne ideje hitro zaživijo. Vse, kar je treba narediti, je, da se v programu Blender, ki je javno dostopen, po risbi našega avtorja ustvari model, nato pa se ga lahko natisne,« je na vprašanja o tem, kako je pokal zaživel, odgovorila Barbara Wilkesmann Hočevar, strokovnjakinja za 3D tisk, ki je sodelovala pri nastanku pokala.  

Edinstveni pokal je bil ustvarjen na trajnostni način in v izjemno kratkem času, kar s tradicionalnimi načini izdelave pokalov ne bi bilo mogoče.

 
Avtorja zmagovalne risbe pa je pred podelitvijo pokala čakalo še eno ustvarjalno delo: »Pokal smo ustvarili iz materialov, ki so nam omogočili, da je mladi avtor zmagovalne risbe lahko sodeloval tudi pri njegovem barvanju,« je še pojasnila Barbara.

Se odpravljate v Planico tudi vi? Pred odhodom si preberite  naše nasvete.

 
prosti čas, aktivno življenje, zima, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.