Kaj ima Mamma Mia z vzajemnimi skladi?

Kako do zastavljenih finančnih ciljev z varčevanjem v vzajemnih skladih.

»Mamma mia, here I go again, my my, how can I resist you?...«. Verjamem, da ni človeka, ki ne bi poznal popevke, s katero je švedska skupina ABBA davnega leta 1975 nanizala še eno svetovno uspešnico v svoj repertoar. In kaj imajo s tem vzajemni skladi? Popevka res ne govori o financah, še manj o finančnih produktih, govori pa o ljubezni. In koliko ljubezni premoremo mi, ko moramo poskrbeti za svoje finance?

Pregovorno varčni Slovenci včasih prav nič, saj se ne moremo upreti obljubam o fantastičnih donosih brez tveganja.

 

Je že tako, da nas privlači vse, kar je mistično, novo, na videz nedosegljivo, lepo zapakirano.

 

Ko se dogajajo visokoleteče finančne senzacije, kot so forex, kriptovalute, fizično zlato, financiranje start-upov na platformi Kickstarter, si finančni svetovalci velikokrat rečemo »Mamma mia, here we go again...«. Vemo namreč, da so novosti zelo privlačne, zato se jim kljub kompleksnosti ali neprimernosti vlagatelji velikokrat ne morejo upreti – ali kot pravi pesem: »My my, how can I resist you?«

 

V to kategorijo žal ne sodijo vzajemni skladi, star, dolgo prisoten, tradicionalno razširjen finančni instrument za investiranje na kapitalskih trgih. Pa si skladi to res zaslužijo?

 

Vlaganje v kapitalske trge v Sloveniji

Slovenci smo se na kapitalske trge podali relativno pozno in popolnoma nepripravljeni.

 

Z lastninskimi certifikati in njihovo zamenjavo za delnice smo v letih 1993/94 po sili razmer vsi postali delničarji ali imetniki enot premoženja privatizacijskih skladov. Dejstvo je, da vsi iz tega niso prišli zmagovalci, lahko pa se pohvalimo, da so tisti, ki so zaupali Triglavu, iz svojega certifikata vendarle naredili veliko, saj so do danes svojo naložbo lahko več kot podvojili.

 

Tudi industrija skladov se je od takrat veliko naučila, napredovala, nabrala izkušnje, rezultate, ki jih lahko pokaže, postala globalna. Prepričani smo, da lahko ponudi veliko.

 

Triglav Skladi smo del Skupine Triglav. Ukvarjamo se z vzajemnimi skladi. In kaj lahko ponudimo vam?

 

Nasvet: izognite se najpogostejšim napakam pri varčevanju

Postopno oz. redno mesečno varčevanje s Triglav Skladi je eden od pristopov, s katerim boste preudarno in načrtovano plemenitili premoženje. S tovrstnim vlaganjem pa se boste zagotovo izognili nekaterim pogostim napakam, ob katerih finančni svetovalci pogosto pomislijo: »Mamma mia, kdaj jih bo že izučilo!« Te so:

 

  • varčujete samo v eni obliki varčevanja: vsaka rešitev ima svoje pluse in minuse. Ker ne razpršite premoženja, si zvišujete tveganje oz. imate večjo verjetnost, da boste izmed vseh možnosti končali ravno z najslabšo.
  • z varčevanjem začnete prepozno: prelaganje na jutri je dober izgovor, da ne naredite ničesar. Tako minejo cela življenjska obdobja in ko je prepozno, vam žal nič več ne more pomagati.
  • prepogosto si privoščite impulzivne nakupe: objokujete, ker je denarnica vedno prazna, pa ste jo ravno napolnili? Pa veste, za kaj ste zapravili vse te evre? Ko bi imeli seznam, bi se zgrozili, koliko nepotrebnih nakupov je za vami.

 

Vse tri naštete napake so pogoste. In če ste se prepoznali med njimi, ne skrbite. Že to, da se jih zavedate, je veliko. Izogibajte se jim in dobro vam bo šlo pri ravnanju z denarjem.

 

Za varno pot do zastavljenih finančnih ciljev pa lahko poskrbite tudi s postopnim varčevanjem v skladih.

 

Primer iz prakse: z vzajemnimi skladi do finančnih ciljev

Vsi se še dobro spomnimo zadnje velike finančne krize leta 2007/08, ki je dodobra oklestila vrednosti na kapitalskih trgih.

 

Poglejmo vlagatelja, ki je začel leta 2007 vlagati 50 evrov na mesec v razpršen globalni delniški sklad Triglav Svetovni razviti trgi. V 10 letih je vplačal 6.000 evrov. Na računu ima danes 8.587 evrov. Pri tem je v vmesnem obdobju doživel 50-odstotno korekcijo.

 

To ni čarovnija! To je preudarna in hladna matematika. In tako bi se morali obnašati tudi s svojim premoženjem.

 

Postopno redno varčevanje pa ni edina prednost vzajemnih skladov. Med njimi so tudi:

 

  • enostavnost (potrebujete samo ureditev pristopa, potem vlagate po željah in zmožnostih),
  • preglednost (vedno dostopen vpogled v stanje naložb, redna mesečna poročila),
  • fleksibilnost (naložbe lahko kadarkoli prilagajate, spreminjate, brez dodatnih stroškov),
  • strokovna podpora (ves čas smo vam na voljo finančni strokovnjaki, za nasvet, komentar dogajanja na trgih),
  • varnost (uveljavljen, kapitalsko močen, kadrovsko stabilen team strokovnjakov).

 

Pokukajte na naš kalkulator in ugotovili boste, kaj lahko nastane tudi iz majhnih zneskov, če smo le dovolj vztrajni in ne odreagiramo čustveno na vsak trzljaj na trgih.

 

Tako lahko tudi vi naredite kar največ za svojo finančno varnost. In rekli si boste Mama mia, kako preprosto je!

varčevanje, osebne finance, pokojnina, vzajemni skladi
Ne zamudite ničesar!

Izbor nasvetov za finančno varnost vas in vaših bližnjih.