Čas je, da dom pripravite na pomlad

Spomladansko čiščenje naj počaka, prej preglejte druge ključne stvari.

Zima se počasi poslavlja. A preden pomislite na pomlad in spomladansko čiščenje, raje preverite, če je doma vse, kot mora biti. Se je čez zimo kje razvila plesen, kako je s streho, kaj pa klima? Z različnimi strokovnjaki s portala slonep.net smo preverili, kako dom pripravite na pomlad.

1. Preglejte streho in žlebove

Matjaž Valenčič, neodvisni energetski strokovnjak svetuje, da podrobno pregledate streho. Če odkrijete škodo, takoj naročite popravilo.

 

Marsikomu se popravila strehe zdijo enostavna, a jih raje prepustite strokovnjakom, opozarja Valenčič.

 

Bodite pozorni na:

 

 • Posamezne strešnike, ki jih je sneg poškodoval ali razmaknil; morda jih je razkril že jesenski veter. Tudi če je pod kritino folija, ki zadržuje zatekanje v stavbo, je poškodbe treba sanirati.
 • Snegolove, ki jih je najbolje pregledati takoj, ko snežna odeja skopni. Če so polomljeni ali skrivljeni, naročite popravilo še pred naslednjo pošiljko snega.
 • Žlebove, ki se pozimi lahko poškodujejo. Že majhna netesnost je lahko razlog za zamakanje. Če so na fasadi nastale vlažne lise, je vzrok lahko prav v tem, da streha ali žlebovi ne tesnijo.
 • Strešne obrobe ob dimnikih, v žlotah ali ob strešnih oknih. So dotrajane ali poškodovane? Morebitno zamakanje lahko pusti sledi.

 

So pozimi s strehe in žlebov visele ledene sveče? Te kažejo na slabo toplotno izolacijo in na slabo prezračevanje strehe. Ko boste to uredili, bodo ledene sveče postale zgodovina.

 

Želite vedeti več o vzdrževanju strehe?

 

Zavarovalnice ne krijejo škode, ki nastane zaradi zamakanja strehe. Namen zavarovanja je, da krije nenadne, nepričakovane in od zavarovančeve volje neodvisne dogodke. Zato je zelo pomembno, da streho redno vzdržujete in kakršnekoli pomanjkljivosti takoj popravite ter tako poskrbite, da bo škoda čim manjša.

 

2. Kaj pa dimnik?

Ostanimo še malo na strehi. Blaž B. Smolnikar, direktor podjetja Kip, d.o.o., pravi, da ljudje po koncu kurilne sezone premalo pozornosti posvetijo dimovodnim in kurilnim napravam. Tega se na žalost vedno lotijo šele tik pred pričetkom nove kurilne sezone.

 

Zagotovo je bolj priporočljivo, da takoj po koncu kurilne sezone uredite, da pooblaščeno dimnikarsko podjetje pregleda in očisti dimniški sistem.

 

Še posebej, če imate zastarelo napravo, ki ne omogoča popolnega gorenja in se iz nje bolj kadi kot pa gori, dodaja Andrej Gruden iz podjetja Agni, d.o.o.

 

Na dimniku se takoj opazi, ali se na njem nabira samo droben prah, ali pa je poln črnih saj. To kaže, da energija ni našla kisika in se je odložila kot črne saje ogljika. Ta ogljik je pogosto razlog za dimniške požare, ki pa na žalost niso tako redki.

 

Kaj vse še morate vedeti o dimnikih in preprečevanju dimniških požarov?

 

3. Vzdrževanje ogrevalnih naprav

Če smo že pri dimnikih, preglejmo še, kaj svetuje Andrej Gruden glede vzdrževanja ogrevalnih sistemov. To je odvisno predvsem od tipa ogrevanja oziroma energenta, ki ga uporabljate:

 

 • Drva: Če za ogrevanje uporabljate drva, po končani sezoni temeljito očistite peč in dimnik. Strokovnjak naj preveri tudi lambda sondo, ki omogoča nadzor nad gorenjem in dovodom svežega zraka.
 • Kurilno olje: Temeljito očistite gorilnik in preverite izgorevanje po novih zahtevah zakonodaje NOX emisij. Dobro očistite peč, kajti vsak milimeter sajnih oblog dviguje temperaturo v dimniku ter tako drastično zmanjša izkoristek in dvigne porabo energenta.
 • Plinsko gretje: To zahteva redni letni pregled kurilne naprave in nastavitve. Pomembno je, da naprava zanesljivo deluje in plini ne bi uhajali v prostor.
 • Peleti in sekanci: Pri ogrevanju na pelete ali sekance je nujno redno čiščenje kurilne naprave. Ne pozabite pa tudi na sezonsko čiščenje, ki ga morate opraviti po koncu in pred začetkom kurilne sezone. Vsak milimeter obloge pomeni, da ne ogrevate vode, temveč dimnik. Če ima peč tak sistem, da se sama čisti, je še bolje. Toda še vedno se najdejo žepi, kjer mora posredovati nekdo, ki ogrevno telo pozna. Pri peletih bodite pozorni, da v sistemu za pelete ne ostanejo nezgoreli peleti. Lahko se zgodi, da poleti na vlagi ozračja razpadejo in vam v jeseni onemogočijo ponovni zagon naprave.
 • Toplotna črpalka: Ta je med manj zahtevnimi za vzdrževanje. Je pa priporočljivo, da jo pregleda serviser. Tako se boste izognili morebitnim presenečenjem in odpovedi sistema zaradi uhajanja plina.
 • Električno ogrevanje: Ne zahteva posebnega vzdrževanja, razen če bi prišlo do preobremenitve elektro inštalacij.

 

Razmišljate, da bi si za naslednjo zimo omislili kamin? Pred odločitvijo si preberite članek.

 

4. Kaj pa klima?

Ko govorimo o ogrevanju, moramo omeniti tudi klimatske naprave. Te se namreč vse pogosteje uporabljajo tudi za ogrevanje, pojasnjuje Dean Mavrič iz podjetja VITANEST, d.o.o. 

 

Če je vaša klimatska naprava čez zimo počivala, za prvi zagon upoštevajte navodila proizvajalca. Če navodil nimate več, za večino stanovanjskih klimatskih naprav v deljeni izvedbi (sestavljena iz ločenih delov, notranja in zunanja enota), velja:

 

 • Očistite zračni filter s sesalnikom ali ga odstranite in sperite z vodo. Posušenega ponovno vstavite v enoto. Po potrebi zamenjajte iztrošene dele.
 • Prepričajte se, da sta vstop in izstop zraka na notranji in zunanji enoti neovirana.
 • Prepričajte se, da je cevna napeljava za odvod kondenza prehodna.
 • Preverite električno napajanje naprave (priključni kabel, varovalka) in pravilnost ozemljitve.
 • Vstavite ustrezne baterije v daljinski upravljalnik in s koničastim predmetom pritisnite tipko RESET.
 • Na daljinskem upravljalniku nastavite pravilen čas.
 • Izberite željeni način delovanja in nadaljujte z uporabo tako, kot običajno uporabljate napravo.

 

7 stvari, ki jih morate vedeti o klimatskih napravah.

 

Če bi imeli težave v katerem koli od zgoraj omenjenih korakov ali s samim delovanjem klimatske naprave, se obrnite na serviserja. 

 

5. Javljalniki požara in monoksida

Omenimo še javljalnike požara in ogljikovega monoksida. Gašper Golob, strokovnjak za področje požarnega varstva v bivalnem okolju in za zaščito pred zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom, odsvetuje izklapljanje javljalnikov po kurilni sezoni. S tem namreč ne boste podaljšali njihove življenjske dobe. Večina obstoječih javljalnikov ima namreč že vgrajeno baterijo, ki je nezamenljiva. Z varčevanjem porabe baterije zato ne boste bistveno podaljšali roka uporabe javljalnika.

 

Če se boste lotili spomladanskega čiščenja ali obnove bivalnih objektov (beljenje, prenove, adaptacije …), morate javljalnike ustrezno zaščititi oziroma jih po potrebi tudi odstraniti. Tako se občutljivi senzorji ne bodo onesnažili z umazanijo. Taki javljalniki lahko povzročajo lažno alarmiranje ali pa se na nevarnost sploh ne odzovejo.

 

Po zaključenih delih pa jih ponovno namestite in izvedite test delovanja.

 

Več o javljalnikih požara in ogljikovega monoksida.

 

6. Kaj pa plesen doma?

Preverite, ali se je doma čez zimo pojavila plesen. Ko jo opazite, Matjaž Valenčič svetuje, da jo čim prej varno odstranite. Vendar s tem niste odstranili vzroka, zato obstaja velika verjetnost, da se bo plesen v nekaj mesecih znova razpasla na napadenem mestu.

 

Kako se znebiti plesni doma? Preberite več v članku.

 

Plesen se najpogosteje pojavi na zunanji steni, na hladnih in vlažnih površinah, v vogalih in za omarami.

Morda je dodatna toplotna izolacija zunanje stene edini učinkoviti ukrep, da bi trajno preprečili nastanek plesen.

 

Plesen se pojavlja tudi na površinah, ki so občasno vlažne: okna ali fuge med ploščicami. Razvoj plesni na teh površinah preprečite, če jih redno do suhega obrišete.

 

Včasih so vsako pomlad belili z apnom. Ukrep ni le estetskega značaja, saj to pomaga proti plesni.

 

7. Zunanjost stavbe

Na zunanjih delih stavbe preglejte predvsem lesene elemente. Les je občutljiv na vlago in svetlobo ter propade v nekaj letih, če je izpostavljen. Zato ga morate zaščititi pred vplivi okolja, svetuje Matjaž Valenčič.

 

Vsako pomlad preglejte okna in poskrbite, da jih redno vzdržujete. Preglejte stanje lesenih površin, okovje in tesnila. Če je treba, jih popravite ali naročite popravilo.

 

Okna in vrata so običajno pomaknjena v sredino stene in tako delno zaščitena pred padavinami. Vseeno naj bodo z zunanje strani zaščitena z opleskom ali zaščitnimi oblogami. Oplesk je treba obnavljati na približno 10 let. Dvakrat letno pa preglejte in očistite okvire z mlačno vodo. Tako vzdrževana okna bodo uporabna 50 let in več.

 

Poskrbite tudi za lesene fasade. Zlasti pozimi, ko je sonce nizko in skoraj pravokotno sije na fasado, so te najbolj toplotno obremenjene: ponoči zaradi mraza in vlage, podnevi pa zaradi hitrega segrevanja.

 

Spomladi, ko se ekstremni temperaturni pogoji omilijo, je primeren čas za popravilo lesene fasade. Razpokane in skrivljene deščice čim prej pritrdite ali zamenjajte.

 

8. Poglejmo še okoli doma 

Preden začnete ponovno uporabljati vrtno orodje in vrtne stroje, Irena Čufer in Sašo Junež iz podjetja Rošca – vrtnarska svetovanja in storitve, pravita, da morate preveriti:

 

 • Kosilnice: ali so vsi vijaki pritrjeni? Zamenjajte motorno olje in očistite zračni filter. Nabrusite rezila. Močno poškodovana zamenjajte, da bo trata lepo in kvalitetno pokošena.
 • Vrtni stroji, ki delujejo na mešanico goriva in olja: staro mešanico, ki je ostala v rezervoarju, zamenjajte z novo. Staro olje v gorivu motorju ne zagotavlja zadostne mazivosti.
 • Ročna električna orodja, kot so vrtne škarje, motorne kose, motorne škarje za žive meje, itd.: preverite vse električne vode, da ne povzročijo poškodbe zaradi električnega udara. Tudi tu preverite ostrino rezil, po potrebi jih zamenjajte.

 

Ko bodo dnevi že toplejši in temperature nad 0° C, odprite dovod vode na vrtu. Zdaj ni več bojazni, da bi vam voda v cevi zamrznila in bi cev počila.

 

Tudi ribnikom na okrasnih vrtovih takrat spet priklopite črpalke. Filtre za čiščenje vode v ribniku temeljito očistite.

 

Na namakalnem sistemu po potrebi zamenjate baterije na programski uri. S preizkusnim zagonom preverite delovanje razpršilnih šob.

 

Tako, z vsemi opisanimi koraki bo vaš dom pripravljen na toplo pomlad. Vi pa se lahko lotite pospravljanja zimske garderobe.

družina, vzdrževanje doma, popravila, nepremičnine, varnost doma, požarna varnost, pomlad, zavarovanje doma, zavarovanje premičnin, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.