Zaščitite hišo pred točo

Poskrbite za ustrezno zaščito in zavarovanje.

Toča in ekstremni vremenski pojavi so v zadnjih letih pogosti in še bolj nepredvidljivi. Zato je pomembno, da pravočasno zaščitite svoj dom pred točo in poskrbite tudi za ustrezno zavarovanje doma.
Poletje 2023 si bomo še dolgo zapomnili po rekordnih poplavah. A taki pojavi niso osamljeni. V preteklih nekaj letih je pri nas in v nam bližnjih krajih padala debela toča velikosti golfske ali celo teniške žogice. Strokovnjaki iz Evropskega laboratorija za huda neurja (ESSL) so opozorili, da je bilo leto 2023 že tretje zapored z največ zabeleženimi padavinami s točo. Utemeljenih opozoril, ki nas svarijo pred nepredvidljivimi vremenskimi pojavi, žal ne manjka. 

Ste vedeli, da je v Sloveniji povprečno 50 nevihtnih dni letno?


Živimo v času, v katerem negativni vremenski rekordi in njihove katastrofalne posledice niso več novice iz oddaljenih koncev sveta. Gre za realnost, povezano z ekstremnimi temperaturami, naraščajočo vlažnostjo ozračja in mešanjem zračnih tokov.  Največ nevarnosti je poleti, po številu dogodkov in škodi pa v našem delu sveta statistično izstopa mesec julij.

Kako svoj dom zaščititi pred točo?

Dandanes morebitnih posledic neurij ne bi smeli več podcenjevati. Prvi korak, ki vaš dom lahko zaščiti pred točo in neurji, je redno vzdrževanje. Ker je streha v tem primeru najbolj izpostavljen del hiše, jo redno pregledujte. Priporočljivo je, da za to najamete izurjene krovce, saj je to opravilo lahko nevarno, če se ga lotite sami. Če je streho poškodovalo zimsko vreme, je nanjo padla odlomljena veja z bližnjega drevesa ali pa jo je načel zob časa, jo čim prej popravite. Zaradi poškodb namreč pušča, pa tudi naslednje neurje jo bo lažje razdejalo. Ko je staro streho treba zamenjati z novo, pa razmislite o kritinah, ki so odpornejše proti toči. 

Kdaj popravilo strehe krije zavarovalnica, lahko preberete v članku: Vaša streha pušča?


Streha ni edini del doma, ki ga je treba redno pregledovati. Preverite, ali okna (posebej strešna) in vrata dobro tesnijo. To velja tudi za domovanja v večstanovanjskih zgradbah, še zlasti tista na izpostavljenih legah.

Če imate svoj vrt, redno pregledujte zaščitne mreže, ki pridelke varujejo pred točo. Takoj ko se v njih pojavi luknja, jih zamenjajte, če želite ohraniti paradižnike, bučke, jajčevce in drugo zelenjavo, v katero ste vložili veliko dela. 

Prenesite si Seznam za pripravo doma na nevihto, da boste pravočasno in čim bolje zaščitili svoje bivališče in njegovo okolico pred škodo.


Poleti, ko je nevarnost toče največja, redno spremljajte vremenske napovedi. Na telefon si namestite aplikacijo Triglav Vreme, ki vas bo obveščala o povečani nevarnosti za neljube vremenske dogodke. Med drugim lahko na interaktivnem zemljevidu Slovenije preverite nevarnost toče za petnajst regij, na vremenski karti pa spremljate, ali se nevarnost približuje vašemu kraju. 

Kako ravnati, ko začne padati toča?

Toči, ki prihaja nad vaš dom, se kljub opozorilom ne boste mogli izogniti, imeli pa boste nekaj dragocenega časa, da se nanjo bolje pripravite. Spustite rolete ali senčila na oknih, da ne bi večja zrna poškodovala stekel. Preglejte, ali so zaprta vsa vrata in okna, še posebej to velja za strešna okna. Pospravite tende in senčnike ter vrtno pohištvo in orodje, ki bi lahko poletelo z vetrom in povzročilo škodo na objektih ali vozilih. S ponjavami, ki jih imate vedno pri roki, zaščitite dragocenejše predmete na balkonu ali terasi in umaknite lončnice. 

Za zaščito poskrbite, preden začne padati toča. Ko ta že pada, pazite nase.


Nekateri lastniki hiš in vrtov v trenutku, ko se razvije neurje, v želji, da bi zaščitili svoje imetje, pozabijo na lastno varnost. Nikar ne hodite ven, ko toča že pada, saj vas lahko močno poškoduje. Vaša glava je pomembnejša od oken in zelenjave. 

Kako dobro ste pripravljeni na točo? Preverite s hitrim testom.


Preverite svoje zavarovanje

Z ukrepi za zaščito doma, rednim vzdrževanjem ter spremljanjem in upoštevanjem vremenskih obvestil lahko znatno zmanjšate možnost večje škode, ki bi jo lahko povzročila toča ali neurje. Če pa bo narava močnejša in boste zaradi škode utrpeli finančne posledice, vam bo v pomoč ustrezno zavarovanje doma. To vključuje tudi kritje za škodo, ki jo povzroči toča. 

Kaj storiti, če utrpite škodo? Ko je neurja konec in je to varno, preglejte dom in okolico. Sestavite seznam morebitnih poškodb in vsako fotografirajte. Škodo lahko hitro in preprosto prijavite tudi preko spleta. Za prijavo boste potrebovali:

  • podatke o svoji zavarovalni polici,
  • podrobnosti o škodnem dogodku,
  • popis in fotografije nastale škode.


Čeprav velja, da je treba škodo prijaviti v treh dneh po njenem nastanku, ne hitite. Vedno počakajte, da se razmere umirijo, saj zavarovalnica v posebnih okoliščinah upošteva tudi poznejše prijave.

 Zavarovanje doma lahko sklenete pri zastopniku, z le nekaj kliki pa tudi preko spleta.

Kaj pa zavarovanje avta proti toči? Preverite, kaj je smiselno zavarovati: Ali vaše vozilo potrebuje zavarovanje za točo?

dom, zavarovanje doma, vzdrževanje doma, varnost doma, prijava škode
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.