10 nasvetov, da psu olajšate strah pred petardami

Psi in petarde: veliko je odvisno od lastnika.

Pasji sluh je občutljivejši od človeškega, zato se mu glasni zvoki zdijo še glasnejši, visoke tone sliši intenzivneje, prav tako sliši višje tone, kot jih zmore zaznati človeško uho. Zato je popolnoma normalno, če se pes petard boji. Ne le da pokanje sliši drugače kot mi, sploh ga ne razume. Pokanje petard pes poveže s pozitivno ali negativno izkušnjo in se glede na to tudi odzove.

Psi in petarde: veliko je odvisno od lastnika

Na to, kako bo pes dojemal pokanje petard, lahko močno vplivate sami.

 

Če psa ob pokanju nagradite, bo to zanj pozitivna izkušnja – tak pristop imenujemo obratno pogojevanje in se uporablja tudi pri odpravljanju strahu pred strelami.

 

Če pa ob poku nastane preplah, se pes nauči, da se dogaja nekaj slabega. Na tak način lastniki največkrat napravijo napako, ko iz pokanja naredijo pravi cirkus, ali pa se pokanja bojijo celo sami.

 

Pes se zanaša na svoje lastnike, zato v družini naredite dober načrt primernega odziva. S tem lahko preprečite mnoge težave in psu pomagate mirno preživeti decembrske norosti.

 

Oglejte si posnetek webinarja

O tem, kako med pokanjem pomiriti hišne ljubljenčke in silvestrovo preživeti čim manj stresno, je vodnik in inštruktor reševalnih psov Jure Pribičevič spregovoril tudi v spletnem webinarju Petarde in naši domači ljubljenčki.

 

Posnetek webinarja je brezplačen in na voljo vsem, ki vas zanima ta tematika in želite tudi v prihodnje prejemati e-novičnike in biti obveščeni o koristnih vsebinah ter produktih in storitvah Zavarovalnice Triglav, d.d., ki so namenjene lastnikom psov/hišnih ljubljenčkov.

 

Za ogled posnetka vpišite svoje podatke in poslali vam ga bomo na vaš elektronski naslov.

 

* Seznanjen/-a sem, da me Zavarovalnica Triglav, d.d., lahko obvešča o meni prilagojenih ponudbah svojih produktov in storitev, ki so namenjene lastnikom psov/hišnih ljubljenčkov preko navedenega elektronskega naslova. Več informacij   Obveščanje izvaja Zavarovalnica Triglav za trženje svojih produktov in storitev. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene vašim potrebam, zahtevam in interesom. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o ponudbah, storitvah in novostih Zavarovalnice Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarja z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami. S tem privoljenjem se bomo lahko tudi skupaj dogovorili za obisk našega zastopnika, ki vam bo predstavil navedene ponudbe. .
* obvezno polje

 

POMEMBNO

Zavarovalnica bo vaše osebne podatke, ki jih podate ob oddaji obrazca, obdelovala za namen obveščanja o koristnih vsebinah, produktih in storitvah Zavarovalnice Triglav, d.d., ki so namenjene lastnikom psov/hišnih ljubljenčkov, do preklica privolitve z vaše strani. Kadarkoli lahko začasno ali trajno prekličete svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za trženjske namene ali ugovarjate obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje, oz. zahtevate dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave ali izbris osebnih podatkov s pisno zahtevo, poslano na naslov: Zavarovalnica Triglav, d.d., Miklošičeva cesta 19, 1000 Ljubljana, ali info@triglav.si ali s pomočjo spletnega obrazca, dostopnega na spletnih straneh Zavarovalnice Triglav na triglav.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica. Pravico imate vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če menite, da se vaši osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Pooblaščeno osebo za varstvo podatkov v Zavarovalnici Triglav lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglav.si. Več informacij o varstvu osebnih podatkov v Zavarovalnici Triglav si lahko preberete v Politiki zasebnosti, objavljeni na spletnih straneh Zavarovalnice Triglav na triglav.si.

 

1. Na pokanje se pripravite

Razpravljanje o pasjem strahu je nesmiselno, če preventivno niste naredili ničesar. Vsi vemo, da se z iztekanjem starega leta povečuje pogostost uporabe pirotehnike.

 

Kako se bo pes odzival na zunanje dražljaje, je odraz ustrezne socializacije in vzgoje, zato priporočam, da psa izpostavljate različnim dražljajem (tudi zvočnim) že pred prihodom veselega decembra.

 

Bolje bo socializiran, manj problemov bo imel s pokanjem. Prav tako bo lažje psu, ki je vzgojen in ima trdno vez s svojim lastnikom.

 

Nasvete za vzgojo, nego in skrb za psa najdete v brezplačnem priročniku Dobrodošel, pasji mladiček!.

 

 

2. Poskrbite za psihofizično sprostitev

Primerna psihofizična sprostitev je tista, po kateri bo pes ob koncu dneva prijetno utrujen. Posledično se bo manj ukvarjal z okolico.

 

Najbolj problematični so psi, ki imajo preveč energije in se zaradi dolgčasa odzivajo na vsak šum.

 

Svetujem, da v decembru aktivnosti še povečate in s tem psa dodatno utrudite, saj bo tako manj osredotočen na praznično dogajanje.

 

3. Zagotovite mu zavetje

Poskrbite, da ima pes v svojem bivališču ustrezno mesto, kjer se dobro počuti.

 

Če biva zunaj, poskrbite, da v njegovi neposredni bližini ne bo pokanja in preverite, da iz svojega bivališča ob morebitnem nelagodju ne bo mogel pobegniti. Lahko ga premestite v garažo, če se v njej dobro počuti. O tem razmislite že prej in ga na dodeljeni prostor tudi navadite, da mu selitev ne bo povzročala dodatnega stresa.

 

Psu v stanovanju zagotovite prostor, kjer se bo lahko skril in bo pokanja slišal čim manj. Odsvetujem prostore, v katerih odmeva.

 

V vsakem primeru pa mu na ovratnico pritrdite svoje kontaktne podatke, če bo kljub vsemu uspel uiti.

 

V decembru so zavetišča polna pobeglih psov in to lahko preprečimo, če imamo svojega psa ves čas pod nadzorom.

 

4. Obnašajte se mirno

Tudi če se pes prestraši, se poskušajte obnašati čim bolj nevtralno. Ne postanite panični in ne spodbujajte psa v mišljenju, da je nekaj narobe. Ob vaši mirnosti bo svoje nelagodje lažje sprejel.

 

5. Uporabite igrače, s katerimi se bo zaposlil

Kadar se dogaja nekaj neprijetnega, se čas ustavi, tudi psom. Zato jim neprijetno pokanje olajšajte z igračami. Psu dajte nekaj, s čimer se bo hitreje prebil čez hude trenutke in mu preprečite, da bi se ukvarjal sam s seboj.

 

A ne uporabljajte vsakdanjih igrač in kosti, ponudite mu nekaj drugačnega, kar dobi samo takrat, ko najbolj poka. Tako mu boste tudi privzgojili pozitivne občutke ob pokanju.

 

6. Poiščite mirno zabavo

Razmislite o možnostih, da bi praznike preživeli nekje drugje, kjer boste odmaknjeni od prazničnega hrupa, morda v hribih.

 

Odsvetujem, da s psom obiskujete prizorišča z ognjemetom.

 

Tudi če se (še) ne boji pokanja, se lahko zgodi neprijetna situacija, če nekaj poči preblizu, kar lahko psu zelo škoduje. Zato ga raje odmaknite od dogajanja in poskrbite, da mu bo čim bolj prijetno.

 

Ko nimate možnosti, da bi za praznike odpotovali na mirnejše območje, se lahko tja umaknete zgolj za tistih nekaj najhujših trenutkov.

 

Pojdite na sprehod v hrib, kjer se pokanja ne sliši. Ne le, da se boste od hrupa umaknili, poleg tega boste psa še zaposlili in utrudili. To bo zanj veliko prijetneje, kot če bo zaprt doma.

 

7. Kupite naravna pomirjevala

Pogosto se zgodi, da se strah iz leta v leto povečuje. Če se to dogaja tudi z vašim psom, mu lahko priskrbite pomirjevala. Na trgu je veliko različnih pripomočkov, kot so kompresijski plašček za pomiritev psa ali homeopatska zdravila. A vsekakor se pred uporabo najprej posvetujte z veterinarjem.

 

8. Psa ne puščajte samega

Najbolj odgovorno je, da je lastnik fizično prisoten in lahko spremlja, kaj se s psom dogaja. Bodite mu v oporo na način, ki sem ga opisal pri 3. točki. Kadar te možnosti nimate in boste psa pustili samega, poskrbite, da samemu sebi ne bo mogel škodovati ali pobegniti.

 

9. Posvetujte se s strokovnjakom za pasje vedenje

Ob ponavljajočih se težavah lahko poiščete strokovno pomoč. Strokovnjak bo vse omenjene točke prilagodil prav vašemu psu in dodal vaje za izboljšanje stanja.

 

10. Zanesite se na svoje občutke

Vsak pes je drugačen, prav tako njegova družina in situacija, ki ga spravlja v stres. Zato psa opazujte in delajte to, kar se vam zdi pravilno in psu ne povzroča strahu.

 

Ni nujno, da boste počeli enako, kot počne vaš sosed, saj je njegov ljubljenček drugačen. Če vašemu psu prija božanje, ga božajte. Če se pomiri pod odejo, ga pokrijte. Naredite svojo novoletno zgodbo.

 

Preberite si tudi, kako lahko pomagate psu, ki se boji neviht.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

psi, domači ljubljenčki
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.