10 nasvetov, da psu olajšate strah pred petardami

Psi in petarde: veliko je odvisno od lastnika.

Pasji sluh je občutljivejši od človeškega, zato se mu glasni zvoki zdijo še glasnejši, visoke tone sliši intenzivneje, prav tako sliši višje tone, kot jih zmore zaznati človeško uho. Zato je popolnoma normalno, če se pes petard boji. Ne le da pokanje sliši drugače kot mi, sploh ga ne razume. Pokanje petard pes poveže s pozitivno ali negativno izkušnjo in se glede na to tudi odzove.

Psi in petarde: veliko je odvisno od lastnika

Na to, kako bo pes dojemal pokanje petard, lahko močno vplivate sami.

 

Če psa ob pokanju nagradite, bo to zanj pozitivna izkušnja – tak pristop imenujemo obratno pogojevanje in se uporablja tudi pri odpravljanju strahu pred strelami.

 

Če pa ob poku nastane preplah, se pes nauči, da se dogaja nekaj slabega. Na tak način lastniki največkrat napravijo napako, ko iz pokanja naredijo pravi cirkus, ali pa se pokanja bojijo celo sami.

 

Pes se zanaša na svoje lastnike, zato v družini naredite dober načrt primernega odziva. S tem lahko preprečite mnoge težave in psu pomagate mirno preživeti decembrske norosti.

 

1. Na pokanje se pripravite

Razpravljanje o pasjem strahu je nesmiselno, če preventivno niste naredili ničesar. Vsi vemo, da se z iztekanjem starega leta povečuje pogostost uporabe pirotehnike.

 

Kako se bo pes odzival na zunanje dražljaje, je odraz ustrezne socializacije in vzgoje, zato priporočam, da psa izpostavljate različnim dražljajem (tudi zvočnim) že pred prihodom veselega decembra.

 

Bolje bo socializiran, manj problemov bo imel s pokanjem. Prav tako bo lažje psu, ki je vzgojen in ima trdno vez s svojim lastnikom.

 

2. Poskrbite za psihofizično zaposlitev

Primerna psihofizična zaposlitev je tista, po kateri bo pes ob koncu dneva prijetno utrujen. Posledično se bo manj ukvarjal z okolico.

 

Najbolj problematični so psi, ki imajo preveč energije in se zaradi dolgčasa odzivajo na vsak šum.

 

Svetujem, da v decembru aktivnosti še povečate in s tem psa dodatno utrudite, saj bo tako manj osredotočen na praznično dogajanje.

 

3. Zagotovite mu zavetje

Poskrbite, da ima pes v svojem bivališču ustrezno mesto, kjer se dobro počuti.

 

Če biva zunaj, poskrbite, da v njegovi neposredni bližini ne bo pokanja in preverite, da iz svojega bivališča ob morebitnem nelagodju ne bo mogel pobegniti. Lahko ga premestite v garažo, če se v njej dobro počuti. O tem razmislite že prej in ga na dodeljeni prostor tudi navadite, da mu selitev ne bo povzročala dodatnega stresa.

 

Psu v stanovanju zagotovite prostor, kjer se bo lahko skril in bo pokanja slišal čim manj. Odsvetujem prostore, v katerih odmeva.

 

V vsakem primeru pa mu na ovratnico pritrdite svoje kontaktne podatke, če bo kljub vsemu uspel uiti.

 

V decembru so zavetišča polna pobeglih psov in to lahko preprečimo, če imamo svojega psa ves čas pod nadzorom.

 

4. Obnašajte se mirno

Tudi če se pes prestraši, se poskušajte obnašati čim bolj nevtralno. Ne postanite panični in ne spodbujajte psa v mišljenju, da je nekaj narobe. Ob vaši mirnosti bo svoje nelagodje lažje sprejel.

 

5. Uporabite igrače, s katerimi se bo zaposlil

Kadar se dogaja nekaj neprijetnega, se čas ustavi, tudi psom. Zato jim neprijetno pokanje olajšajte z igračami. Psu dajte nekaj, s čimer se bo hitreje prebil čez hude trenutke in mu preprečite, da bi se ukvarjal sam s seboj.

 

A ne uporabljajte vsakdanjih igrač in kosti, ponudite mu nekaj drugačnega, kar dobi samo takrat, ko najbolj poka. Tako mu boste tudi privzgojili pozitivne občutke ob pokanju.

 

6. Poiščite mirno zabavo

Razmislite o možnostih, da bi praznike preživeli nekje drugje, kjer boste odmaknjeni od prazničnega hrupa, morda v hribih.

 

Odsvetujem, da s psom obiskujete prizorišča z ognjemetom.

 

Tudi če se (še) ne boji pokanja, se lahko zgodi neprijetna situacija, če nekaj poči preblizu, kar lahko psu zelo škoduje. Zato ga raje odmaknite od dogajanja in poskrbite, da mu bo čim bolj prijetno.

 

Ko nimate možnosti, da bi za praznike odpotovali na mirnejše območje, se lahko tja umaknete zgolj za tistih nekaj najhujših trenutkov.

 

Pojdite na sprehod v hrib, kjer se pokanja ne sliši. Ne le, da se boste od hrupa umaknili, poleg tega boste psa še zaposlili in utrudili. To bo zanj veliko prijetneje, kot če bo zaprt doma.

 

7. Kupite naravna pomirjevala

Pogosto se zgodi, da se strah iz leta v leto povečuje. Če se to dogaja tudi z vašim psom, mu lahko priskrbite pomirjevala. Na trgu je veliko različnih pripomočkov, kot so kompresijski plašček za pomiritev psa ali homeopatska zdravila. A vsekakor se pred uporabo najprej posvetujte z veterinarjem.

 

8. Psa ne puščajte samega

Najbolj odgovorno je, da je lastnik fizično prisoten in lahko spremlja, kaj se s psom dogaja. Bodite mu v oporo na način, ki sem ga opisal pri 3. točki. Kadar te možnosti nimate in boste psa pustili samega, poskrbite, da samemu sebi ne bo mogel škodovati ali pobegniti.

 

9. Posvetujte se s strokovnjakom za pasje vedenje

Ob ponavljajočih se težavah lahko poiščete strokovno pomoč. Strokovnjak bo vse omenjene točke prilagodil prav vašemu psu in dodal vaje za izboljšanje stanja.

 

10. Zanesite se na svoje občutke

Vsak pes je drugačen, prav tako njegova družina in situacija, ki ga spravlja v stres. Zato psa opazujte in delajte to, kar se vam zdi pravilno in psu ne povzroča strahu.

 

Ni nujno, da boste počeli enako, kot počne vaš sosed, saj je njegov ljubljenček drugačen. Če vašemu psu prija božanje, ga božajte. Če se pomiri pod odejo, ga pokrijte. Naredite svojo novoletno zgodbo.

 

Preberite si tudi, kako lahko pomagate psu, ki se boji neviht.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

psi, domači ljubljenčki
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.