Katero pasmo psa izbrati za svojo družino?

Preverite 6 pasem psov, ki so primerne za družine z otroki.

Če se sprašujete, katere pasme psov so primerne za družine z otroki, brez skrbi, saj so to lahko vse pasme pa tudi mešančki in posvojenčki. Prijetno sobivanje bo odvisno predvsem od tega, koliko časa in energije boste namenili psu. Če pa vas zanima nekaj pasem, ki se zaradi pasemskih značilnosti še posebej dobro razumejo z družinami z otroki, smo jih zbrali v članku.

Zlati prinašalec

Zlati prinašalci so znani po svoji vsestranskosti, igrivosti, inteligenci in prijaznemu značaju. Prav zaradi svojega družabnega, aktivnega in zvestega karakterja se odlično znajdejo v družinah z otroki, ki jim bodo z veseljem delali družbo ter se z njimi igrali. Dobro se razumejo tudi z drugimi domačimi ljubljenčki, zato ste lahko brez skrbi, če poleg psa razmišljate tudi o novem mačjem družinskem članu.

 

Preverite tudi pasme mačk, ki so primerne za družine in se bodo dobro znašle v družbi psa.

 

Zlati prinašalec potrebuje precej gibanja in fizične aktivnosti, zato je še posebej primeren za družine, ki so aktivne in tudi same uživajo v sprehodih ter preživljanju prostega časa v naravi.  

 

 

Bernski planšarski pes

Zakaj za družinskega psa izbrati bernskega planšarja? Ker je zvest in ima nežen, ljubezniv in prilagodljiv značaj. Potrebuje precej pozornosti in je zelo družaben, zato je pomembno, da mu vodniki namenjate dovolj časa.

 

Čeprav bernski planšarski pes uživa v družbi otrok, je pomembno, da tistih res najmlajših ne puščate samih z njim. Ker je lahko precej velik in težek, bi lahko majhne otroke nehote tudi poškodoval.

 

Vas zanima, če bi bil bernski planšarski pes res prava izbira za vas in katere pasme še pridejo v poštev glede na značilnosti vaše družine? Preverite s testom.

 

 

Angleški koker španjel

Ljubezniv, prisrčen, dobrodušen in igriv so besede, ki najbolje opišejo naslednjo pasmo na seznamu – angleškega koker španjela. Psi te pasme potrebujejo veliko gibanja in pozornosti lastnika, zato so bolj primerni za aktivne družine, ki se veliko gibljejo in imajo dovolj prostega časa.

 

Radi imajo družbo otrok, še posebej tistih malo starejših, ki že lahko tekajo naokrog in se igrajo z njimi.

 

Otroci pa se lahko lahko skozi skrb za psa naučijo odgovornosti, sočutja in potrpežljivosti. Poleg tega pa so psi odlična družba za preživljanje prostega časa in igro.

 

Preverite nekaj ključnih nasvetov, kako poskrbeti, da se bosta pes in otrok čim bolje razumela.

 

 

Labradoodle

Labradoodle je pasma, ki je nastala z mešanjem labradorca in navadnega kodra, zato je tudi njegov karakter mešanica značilnosti obeh pasem. Psi pasme labradoodle so družabni, energični in inteligentni. Dobro se ujamejo z družinami, ki imajo že nekoliko starejše otroke, ki se bodo s psom z veseljem ukvarjali in ga naučili tudi kakšnega trika.

 

Nekaj preprostih trikov in zaposlitev za psa najdete v članku.

 

Ker gre za energičnega psa, je pomembno, da mu nudite dovolj gibanja in da tudi s pomočjo trikov njegovo energijo obvladujete, sicer lahko razvije neželena vedenja, kot so lajanje, grizenje in uničevanje stvari.

 

 

Irski seter

Psi pasme irski seter so pametni, imajo nežen karakter in veliko energije. Ker gre za lovsko pasmo, potrebuje veliko prostora za gibanje in uživa v druženju z vsemi družinskimi člani. Še posebej dobro se znajde v družbi otrok in z veseljem sodeluje v igri z njimi. Ker je potrpežljiv in nežen, je primeren tudi za družine z majhnimi otroki.

 

Zaradi svoje potrpežljive in mile narave so psi pasme irski seter dobra izbira tudi za drugega psa, če enega pasjega ljubljenčka že imate doma. Dobro se namreč razume z vsemi pasmami.

 

Že imate psa in razmišljate, da bi kupili ali posvojili še enega? Preverite, kaj morate pred tem vedeti.

 

 

Labradorec

Zaradi svoje dobrovoljnosti in prijazne narave so labradorci med najbolj priljubljenimi pasmami psov na svetu. So zelo aktivni in igrivi, zato se dobro ujamejo z otroki. Svojo ljubezen in navdušenje velikokrat izkažejo tudi s skakanjem, zato mlajših otrok v njihovi družbi ne puščajte samih. Labradorci jih namreč lahko, v svoji igrivosti, nehote podrejo in poškodujejo, še posebej, dokler jih šele vzgajate.

 

 

Beagle

Psi pasme beagle so živahni in igrivi, zato se odlično znajdejo v družini z otroki. Ker gre v osnovi za lovsko pasmo, beagli potrebujejo veliko gibanja na prostem in pozornosti, če jim tega ne zagotovite pa lahko razvijejo neželena vedenja. Kljub vzgoji pa beagli ostajajo lovci, zato bodo včasih kljub vsemu raje kot vodnika poslušali svoj lovski nagon in se zapodili za svojim »plenom«.

 

 

Pripravite se na prihod psa

Pred prihodom novega pasjega ljubljenčka se morate nanj ustrezno in temeljito pripraviti, ne glede na to, za katero pasmo se boste odločili. Pri pripravah vam lahko pomagajo nasveti iz brezplačnega priročnika Dobrodošel, pasji mladiček!

 

Za svojega pasjega ljubljenčka pa sklenite tudi Zavarovanje psov in se tako zaščitite pred morebitnimi stroški, ki lahko nastanejo, če se vaš pes poškoduje, zboli ali pa povzroči škodo.

 

Le z nekaj kliki lahko zavarovanje sklenete tudi po spletu.

 

 

družina, prosti čas, domači ljubljenčki, psi, zavarovanje psov
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.