Drobni tisk: Nič krivi v prometni nesreči: Kako čim hitreje iz težav?

Postopki, s katerimi boste morebitni škodni dogodek lažje rešili.

Udeleženi ste v prometni nesreči, ki se je niste mogli izogniti in je niste povzročili. Uničen avto, morda telesne poškodbe pri sopotnikih, težaven povzročitelj… zapletov je lahko ogromno. Kaj lahko storite, da jih boste ob morebitnem škodnem dogodku lažje rešili?

Ostanite mirni in se pogovorite s povzročiteljem

Lažje je to napisati kot dejansko storiti, vendar, ko pride do prometne nesreče, poskušajte ostati mirni,  čeprav se to zdi nemogoče. Da boste vse skupaj rešili, boste potrebovali trezno glavo.

 

Vse pomembne informacije, da boste v nezgodi znali ravnati hitro in učinkovito.

 

Najprej preverite, ali je kdo v vašem vozilu poškodovan. Potem varno izstopite iz vašega vozila in se pogovorite s povzročiteljem, kako bosta zadevo reševala.

 

Če je nastala manjša materialna škoda, prisotnost policije ni potrebna. Izpolnite Evropsko poročilo o nesreči, izmenjajte podatke za uveljavljanje povračila škode na zavarovalnici in fotografirajte kraj nesreče in vozila.

 

Če je povzročitelj voznik vozila, registriranega v tujini, pridobite kopijo zelene karte o zavarovanju vozila.

 

V naslednjih primerih pa vsekakor pokličite policijo:

  • če se s povzročiteljem oziroma z ostalimi soudeleženimi v prometni nesreči ne morete dogovoriti o krivdi,
  • če povzročitelj ne želi priznati krivde ali vam dati vseh podatkov,
  • če je nastala večja materialna škoda oziroma se je nekdo tudi telesno poškodoval.

 

Policijski zapisnik je priporočljiv in zaželen tudi s strani zavarovalnice, saj ji omogoča, da hitreje reši odškodninski zahtevek.

 

Obiščite zdravnika, če menite, da je karkoli lahko narobe.

 

Ko se zgodi nesreča, je vprašanj in dilem ogromno. Odgovore imate lahko na dosegu roke. Naročite svoj brezplačen izvod Voznikovega vodnika ob prometni nesreči.

 

Obrnite se na zavarovalnico

Avta ne popravljajte, preden škode ne prijavite zavarovalnici. Da bi se izognili težavam, svetujemo, da počakate, da zavarovalnica potrdi, da bo krila stroške popravila. In šele ko je škodni primer zaključen, bo zavarovalnica izplačala škodo. Če bo popravilo izvajal pooblaščeni izvajalec, bo plačala direktno izvajalcu popravila. V nasprotnem primeru bo na podlagi predloženega računa o popravilu vozila, škoda izplačana vam kot oškodovancu.

 

Toda, na katero zavarovalnico in na koga se obrnete?

 

Ko nesreče ne povzročite vi, škodo uveljavljate po polici zavarovanja avtomobilske odgovornosti povzročitelja.

 

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti je namenjeno kritju škode, povzročene drugim udeležencem nezgode.

 

Tako to morda ne bo zavarovalnica, pri kateri imate zavarovanja sklenjena vi in že poznate zastopnika, ki vam lahko svetuje oziroma veste, kako prijaviti in uveljaviti nastalo škodo.

 

V teh primerih je najbolje, če na spletni strani zavarovalnice povzročitelja preverite, kam se obrnete, kaj potrebujete in kako urejate reševanje škode.

 

Pomaga vam lahko zavarovanje avtomobilske in pravne zaščite

Da bi si prihranili trud in čas, ki bi ga porabili za ugotavljanje, kako deluje sistem reševanja škod pri zavarovalnici, ki je ne poznate, in kako dolgo boste morali čakati, lahko s sklenitvijo zavarovanja avtomobilske in pravne zaščite postopek poenostavite.

 

Zavarovanje avtomobilske in pravne zaščite je sicer že vključeno v paket avtomobilskega zavarovanja COMFORT PLUS in prednastavljeno v VELIKEM PLUS paketu, na voljo pa je tudi zavarovancem, ki imajo sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti in zavarovanje ene od asistenc. Brez popustov morate zanj za celo leto odšteti manj kot za enkratno menjavo olja, to je 38,02 evra.

 

Zavarovanje avtomobilske in pravne zaščite omogoča, da zadeve rešujete s svojo matično zavarovalnico – Zavarovalnico Triglav.

 

Enako kot sicer morate vedeti, kdo je povzročitelj, in zbrati izpolnjene dokumente, potem pa se enostavno obrnete na svojega zastopnika oziroma na bližnjo poslovalnico Zavarovalnice Triglav.

 

Na podlagi vašega zahtevka bo vaša zavarovalnica obravnavala škodni dogodek, opravila cenitev škode in vam izplačala znesek popravila vozila, če se ugotovi odgovornost povzročitelja.

 

Prednost tega zavarovanja je tudi v tem, da velja na območju Evrope, kar močno olajša urejanje zahtevkov. Tudi ob škodnem dogodku recimo v Avstriji se spet obrnete na Zavarovalnico Triglav doma, v Sloveniji.

 

Če ste se v prometni nesreči tudi poškodovali, bo zavarovalnica na vašo željo vložila odškodninski zahtevek na zavarovalnico povzročitelja. Ta bo primer obravnavala in vam izplačala odškodnino.

 

Ko se stvari zapletejo

Zadeve so lahko zelo enostavne in hitro urejene. Lahko pa se cel postopek zavleče

 

Zelo težko je predvideti, kaj in kje se lahko zaplete. Kaj če povzročitelj ne prizna krivde, vi pa niste poklicali policije, kaj če vas povzročitelj toži, da ste za nesrečo soodgovorni ali pa morate uveljaviti odškodninski zahtevek za telesne poškodbe, ki ste jih pridobili v prometni nesreči…

 

V teh primerih potrebujete odvetnika oziroma pravno pomoč, česar ne krijeta ne obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti ne zavarovanje splošnega kaska. Je pa to vključeno v zavarovanje avtomobilske in pravne zaščite.

 

Pravna pomoč vam bo prišla prav, če boste zaradi prometne nesreče potrebovali mnenje in zastopanje pravnih strokovnjakov.

 

Stroški zastopanja odvetnika, ki ga potrebujete v kazenskih postopkih zaradi prometne nesreče in uveljavljanja odškodninskih zahtevkov, so lahko zelo visoki. Če se ti postopki zavlečejo, pa se višajo tudi stroški. Z zavarovanjem pravne in avtomobilske pomoči tovrstne zneske do 5.000 evrov krije zavarovanje, ki velja tudi za potnike v zavarovanem vozilu.

 

Toda vedeti morate, da lahko zavarovalnica odkloni kritje stroškov postopka, če oceni, da ni precejšnje verjetnosti za uspeh in je bolj primerno, da zadevo rešite na drugačen način.

 

Prometna nesreča je zares neprijeten dogodek, še več neprijetnosti pa vas čaka, ko se morate ukvarjati z njenimi posledicami. Takrat šteje vsaka podrobnost. Predhoden skrben premislek ter dobra priprava ogromno pripomoreta k lažjemu reševanju. 

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

drobni tisk, avto, prometna nesreča, sklepanje zavarovanj, prijava škode, škodni primer, avtomobilsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.