Najobsežnejše avtomobilske škode

In katero zavarovanje jih krije?

Avtomobili jo največkrat skupijo s praskami ali zvito pločevino, povprečne škode pa je za nekaj sto evrov. Redkeje, a vendarle, pa se lahko vozilo poškoduje tudi tako zelo, da je popravilo zahtevno in drago. Pri cenilcih smo preverili, katere škode vas lahko stanejo največ in katero zavarovanje jih krije.

V članku Najpogostejše avtomobilske škode smo pregledali, katere avtomobilske škode so najpogostejše in kako ste z ustreznim zavarovanjem lahko mirnejši, saj bo stroške pokrila vaša zavarovalna polica. Tokrat pa smo preverili, katere avtomobilske škode vam lahko povzročijo največ stroškov in skrbi ter predstavili, katera zavarovanja jih krijejo.

 

Kraja vozila

Če vozilo izgine zaradi kaznivega dejanja tatvine, vlomske in roparske tatvine, ropa ter protipravnega odvzema vozila, boste upravičeni do zavarovalnine na podlagi zavarovanja delnega kaska kombinacija K - kraja.

 

Omenjena kombinacija krije tudi škodo, ki je posledica prometne nesreče ali pogonske okvare, nastale po izvedenem kaznivem dejanju kraje. Če vam avtomobil ukradejo in se storilec z njim zaleti, bo torej nastalo škodo plačala zavarovalnica. 

 

V obeh primerih so do dne izplačila zavarovalnine po tej kombinaciji vključeni tudi stroški najema nadomestnega osebnega avtomobila, toda največ za 30 dni.

 

Preverite 8 nasvetov naših cenilcev, kako zaščititi avto pred krajo.


Požar v avtu

Požar na osebnih vozilih ni pogost škodni dogodek, če pa se zgodi, je škoda velika. Najpogosteje v vozilu zagori zaradi različnih okvar na električnih inštalacijah, vzrok pa so tudi nestrokovni posegi v vozilo. Zato priporočamo, da svoje vozilo servisirate na pooblaščenih servisih in servisne knjižice ne shranjujete v vozilu, saj je ta pomemben vir podatkov ob ugotavljanju vzrokov za okvaro.

 

Kritje požarnih nevarnosti je vključeno v delni kasko kombinacija B – požarne nevarnosti in naravne nesreče. Ste pripravljeni na nepredvidljivo? Preberite nasvete gasilcev, kako pogasiti požar v avtu.

 

Poplava

Poplava je zahrbtna stvar. Namreč za poplavljeno območje je težko oceniti, kolikšna je višina vode. A ko je poplavna voda enkrat dosegla podvozje, temu običajno sledi večji obseg škode. Tudi ta škoda je krita v okviru delnega kaska kombinacije B – požarne nevarnosti in naravne nesreče, pri tem pa ni pomembno, ali je vozilo na prostem ali v garaži.

 

Vendar velja opozoriti na dejstvo, da do izplačila škode ne boste upravičeni, če boste sami zapeljali na poplavljeno območje. Če naletite na poplavljeno obočje, vožnje raje ne nadaljujte. Pod vodo se lahko skriva tudi odprt jašek ali poškodovano cestišče.Preberite še, katere nevarnosti krije delna kombinacija kaska B.

 

Ko je avto preveč poškodovan

Zaradi trčenja ali drugih vzrokov, pa je avto lahko poškodovan tako zelo, da je strošek popravila tolikšen, da popravilo iz ekonomskih razlogov ni več smiselno. Takrat se razglasi ekonomska popolna škoda oziroma totalka. Postopek in višina izplačila sta enaka, ne glede na to, ali je voznik povzročitelj in uveljavlja škodo preko svojega zavarovanja avtomobilskega kaska, ali je povzročitelj drug in voznik škodo uveljavlja preko njegovega zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

 

Kako zavarovalnica oceni totalko in kakšen je postopek? Preberite v članku.

 

Na cesti niste sami. Pomaga avtomobilska asistenca

Kaj pa narediti po prometni nesreči ali ob okvari vozila, ko vaše vozilo ni več vozno in potrebujete vleko? Pa ob težavah s ključi ali zaradi točenja napačnega goriva? V zavarovalnici vam priskočimo na pomoč z avtomobilsko asistenco

 

V okviru zavarovanja avtomobilske asistence vsako leto posredujemo v številih najrazličnejših primerih, najpogosteje pa v naslednjih petih:

  • okvara vozila,
  • poškodovanje vozila,
  • prometna nesreča,
  • povoženje predmeta in
  • točenje napačnega goriva.

Asistenčno pomoč lahko pokličete 24 ur na dan, 7 dni v tednu na telefonsko številko 080 2864. V asistenčnem primeru imate:

  • krite stroške prihoda izvajalca v celoti,
  • krite stroške popravila do ene ure dela na kraju samem, niso pa krita tudi popravila napake in odprave škode
avto, škodni primer, prijava škode, avtomobilsko zavarovanje, avtomobilska asistenca, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.