Ali toča, udar strele, poplava ali potres ogrožajo vaš dom?

Preverite oceno tveganja in poskrbite za ustrezno zaščito doma.

Želite zavarovati svoj dom, pa niste prepričani, katerim nevarnostim je najbolj izpostavljen ali kako visoke naj bodo zavarovalne vsote, da boste lahko popravili morebitno škodo? Pri tem naj vam pomaga vpogled v oceno tveganja. 
Vsak dom je izpostavljen različnim tveganjem. Nekatera, na primer vlom, lahko v veliko primerih preprečite s preudarnim ravnanjem, noben dom pa ni povsem varen pred naravnimi nesrečami. Škoda, ki jo te povzročijo je lahko zelo visoka, stroški odpravljanja posledic pa lahko hitro ogrozijo vašo finančno varnost. Zato je pomembno, da imate ustrezno zavarovanje, ki vas ščiti v primeru škod. 

Katerim naravnim tveganjem in v kakšni meri je izpostavljen vaš naslov, lahko preverite z oceno tveganja – gre za novo funkcionalnost v digitalni poslovalnici i.triglav.

Kaj je ocena tveganja?

Z oceno tveganja preverite izpostavljenost svojega doma štirim pogostim naravnim tveganjem, to so: 


Zaslon mobilne aplikacije i.triglav prikazuje oceno tveganja za različne naravne nesreče na izbranem naslovu: poplave (nizko ogroženo), potresi (srednje ogroženo), toča (visoko ogroženo), strela (srednje ogroženo).

Za vsako od naštetih nevarnosti je izdelana tristopenjska barvna lestvica: 
  • Rumena (nizko tveganje): Na podlagi razpoložljivih podatkov in preteklih dogajanj obstaja majhna verjetnost pojava naravne nesreče, kar pa ne pomeni, da do te ne bo prišlo, zato je vseeno pomembno, da poskrbite za zavarovanje svoje nepremičnine.
  • Oranžna (srednje tveganje): Na podlagi razpoložljivih podatkov in preteklih dogajanj obstaja srednja verjetnost pojava naravne nesreče.
  • Rdeča (visoko tveganje): Na podlagi razpoložljivih podatkov in preteklih dogajanj obstaja visoka verjetnost pojava naravne nesreče.

Funkcionalnost vam ponudi takojšnjo informacijo, katerim nevarnostim je vaš naslov najbolj izpostavljen.


V primeru ocene, da obstaja visoka stopnja tveganja za določeno nevarnost, je priporočljivo, da zavarovanci preverijo kritja in zavarovalne vsote ter se ustrezno zavarujejo. 

Na katerih podatkih temelji ocena tveganja?

Za izdelavo ocene tveganja so uporabljeni podatki iz različnih virov, kot so poplavne karte Agencije RS za okolje, Statističnega urada RS in Geološkega zavoda Slovenije. Poleg tega so za oceno tveganj pomembni dejavniki tudi škodna pogostost in pretekli škodni dogodki.

Kje najdem oceno tveganja?

Ocena tveganja je na voljo v spletni aplikaciji i.triglav. Več informacij, kako dostopate do ocene tveganja, je na voljo na tej povezavi.

Ocena tveganja vam je na voljo, če imate sklenjeno vsaj eno zavarovanje, in sicer za vaš stalni naslov oziroma naslov, na katerem imate zavarovano nepremičnino.

 

Če imate v i.triglavu dodanih več naslovov, lahko oceno tveganja preverite za vsakega od njih. 

Kaj pa, če nimam računa v i.triglav?

Registracija v i.triglav je preprosta in hitra. Potrebujete le digitalno napravo in dostop do interneta, za registracijo lahko uporabite:
  • račun Facebook, Google ali AppleID,
  • storitev Rekono ali SI-PASS digitalno potrdilo,
  • elektronski naslov in geslo.

Za vpogled v oceno boste morda morali narediti dodatno identifikacijo

Lahko se obrnete tudi na svojega zavarovalnega zastopnika, ki ima vpogled v podatke o izpostavljenosti tveganjem za posamezne nevarnosti na področju, kjer se nahaja nepremičnina. 

Kako naj zavarujem svoj dom?

Čeprav so prednosti zavarovanja doma jasne, vsako tveganje ne ogroža vsakega doma enako. 

Vsako zavarovanje doma vključuje osnovne oziroma temeljne nevarnosti, to so požar, strela, eksplozija, vihar, toča, udarec motornega vozila, padec zračnega plovila, manifestacije in demonstracije. Osnovnim nevarnostim pa lahko dodate kritje poplave, izliva vode, strojeloma, potresa ter razširite kritje na sončno elektrarno. Posameznim nevarnostim se lahko po potrebi poveča zavarovalno jamstvo. 

Kako lahko uredim ali prilagodim zavarovanje doma? 

Če zavarovanja za dom še nimate, lahko v digitalni poslovalnici ali na spletni strani sklenete enega od treh paketov zavarovanja doma, ali pa ga z zastopnikom oblikujete po svoje, glede na specifične potrebe vašega doma.


Če zavarovanje doma že imate, ga enostavno pregledate v digitalni poslovalnici i.triglav in se prepričate, da je posamezno kritje vključeno na polici ter da je zavarovalna vsota dovolj visoka, da boste lahko nepremičnino po škodi sanirali v prvotno stanje.


Pomembno: Če želite na podlagi ocene tveganja prilagoditi obstoječo polico, stopite v stik z zastopnikom.


V pomoč pri spoznavanju različnih kritij naj vam bo tudi brezplačni priročnik za zavarovanje doma

zavarovanje doma, nepremičnine, vzdrževanje doma, dom, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.