Najboljši nasveti za varno vožnjo

Za voznike, ki vedo, da varno ni dolgočasno.

»Kdor prej pride, prej melje,« že dolgo časa ne drži več, vsaj ko govorimo o varni vožnji. To pa ne pomeni, da mora biti dober voznik tudi počasen. Ne, kot smo ugotovili s pomočjo različnih strokovnjakov, štejeta tehnika in znanje, pa naj bo to pri bočnem parkiranju, sistemu zadrge ali vožnji v dežju. Preberite najboljše nasvete za varno vožnjo.

1. Sistem zadrge

Večina sodelujočih v anketi, kar 92 odstotkov, je odgovorila, da sami, ko opazijo, da bo sosednji vozni pas ukinjen, na svojem pasu pazijo, da imajo dovolj varnostne razdalje, da se pred njimi lahko razvrsti eno vozilo s sosednjega pasu.

 

Je pa zanimivo, da jih 67 odstotkov meni, da drugi vozniki sistema zadrge ne upoštevajo.

 

Sistem zadrge je dokazano edini, ki v primerih združevanja dveh prometnih pasov v enega omogoča najbolj enakomerno in s tem najhitrejše ter tudi najbolj varno odvijanje prometa.

 

Pa veste, kako se to dela pravilno? Preverite.

 

2. Bočno parkiranje

Čeprav sodi bočno parkiranje med osnovne vozniške veščine, mnogim voznikom predstavlja stres in razmeroma veliko tveganje za manjše ali večje poškodbe karoserije ali celo hujše prometne nesreče.

 

Avtomobilskega novinarja Jureta Gregorčiča smo zato prosili ne le, da zapiše, kaj je ključno za obvladovanje tega vozniškega manevra, temveč da to v posnetku tudi pokaže.

 

Ponovite za njim.

 

3. S prikolico na počitnice

Marsikoga bojazen pred vleko prikolice odvrne od misli, da bi se na dopust podal s prikolico, čeprav ima kombinacija avtomobila in hiše na kolesih številne prednosti. Kot zapiše Jure Gregorčič, taka rešitev da raziskovanju še več svobode, saj tudi potem, ko je prikolica v bivalni postavitvi, družina z avtom ostane mobilna - bazni tabor stoji, z avtom pa je mogoče delati krajše in daljše izlete.

 

Če ste se našli v teh vrsticah, potem bo za vas kot nalašč članek in video, ki podrobno pojasnjuje varno vleko prikolice.

 

Zdaj lahko začnete načrtovati počitnice in znanje preizkusite v praksi.

 

4. Vožnja po levi

Ko smo že pri počitnicah: po branju članka Osvojite vožnjo po levi se ne boste več izogibali obiska držav, kjer se vozi po levi strani. Inštruktor varne vožnje Manuel Pungertnik svetuje, kakšne so posebnosti tovrstne vožnje in na kaj morate biti pozorni.

 

Glavno pravilo, ki ga morate poznati, je, da je promet po levi »prezrcaljen« promet po desni, kot ga poznamo pri nas. To pomeni, da tudi v krožišča vozite v nasprotni smeri.

 

Ključno pa je, da je pri taki vožnji potrebna pazljivost, predvidevanje in spremljanje prometa vnaprej.

 

5. Vožnja po dežju

Ples v dežju se ne sliši tako grozno, dokler to ni avto, ki zapleše na cesti. Z ustreznim znanjem se lahko izognete takšnemu scenariju.

 

Jure Gregorčič svetuje, da morate v dežju in na mokrih ter spolzkih cestah vožnjo prilagoditi poslabšanim voznim razmeram. Ko se utrga oblak, vozite umirjeno, brez sunkovitih reakcij. Še prej pa poskrbite za ustrezno tehnično kondicijo avtomobila.

 

Več o glavnih trikih, da vaš avto ne zaplava ali zapleše na mokrem, si oglejte v članku in posnetkih.

 

6. Vožnja pod vplivom alkoholnega mačka

»Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanje in presoja,« navajajo na Javni agenciji RS za varnost prometa, kjer opozarjajo, da približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja.

 

To, da ne smete vinjeni za volan, je jasno. Številni pa pozabijo, da je lahko nevarna tudi vožnja po prekrokani noči oziroma pod vplivom alkoholnega mačka.

 

Raziskava, ki je vključevala več kot 1100 ljudi, je namreč pokazala, da se pod vplivom alkoholnega mačka zmanjša posameznikova zmožnost koncentriranja, poslabšajo se psihomotorična hitrost ter kratkoročni in dolgoročni spomin.

 

Kdaj je torej spet varno za volan?

 

7. Težave za volanom

Tehnika in znanje vožnje sta pomembna, a ne pripravita vas na vse. Brez opozorilnih znakov vas lahko namreč obide slabost, omedlevica ali celo doživite srčni infarkt. Akutna zdravstvena stanja so že sama po sebi neprijetna in nevarna. Če presenetijo med vožnjo, pa so lahko tudi vzrok za prometne nesreče.

 

Na to se sicer ne morete pripraviti, lahko pa se seznanite, kako lahko v takih primerih ukrepate in tako poskrbite za lastno varnost kot tudi varnost drugih udeležencev v prometu.

 

Če zavozite?

So tu avtomobilska zavarovanja. Tudi o njih smo letos veliko pisali. Začnite z nasvetom, kako lahko za avtomobilsko zavarovanje plačate manj.

 

 

avto, potovanja, varna vožnja, avtomobilsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.