7 novoletnih zaobljub, ki jih predlagajo strokovnjaki

Avtorji portala Vse bo v redu predlagajo novoletne zaobljube, ki jih lahko uresničite.

Novoletne zaobljube poznate, morda ravnokar razmišljate o tistih, ki bi jih radi izpolnili v prihajajočem letu. Toda na podlagi bolj ali manj uspešnih izkušenj do sedaj se sprašujete, kako si izbrati tiste, ki jih lahko uresničite. Kako ne pretiravati, ne obupati in kako lahko nekaj novega postane uspešna navada? Svetujejo naši strokovnjaki.

1. Lahko ste še boljši voznik

V letu 2022 se je v Sloveniji zgodilo več kot 17.000 prometnih nesreč. Vsak posameznik lahko prispeva k zmanjšanju tega visokega števila in s tem poskrbi tudi za svojo varnost.

 

Naša avtorja, ki pišeta na temo avtomobilizma in motociklizma, predlagata enostavno novoletno zaobljubo – obisk treninga ali tečaja varne vožnje, kjer boste pridobili več znanja.

 

»Z več znanja sem boljši in varnejši voznik. Znanja ni nikoli dovolj, učimo se celo življenje,« pravi Peter Kavčič, urednik motociklizma pri reviji Avto magazin.

 

Mitja Gustinčič, specializiran motoristični novinar, še dodaja, da mora voznik pravočasno spoznati svoje meje, pa tudi meje vozila v neki vsiljeni situaciji. Pri tem spoznavanju bo doživel nova občutja, ki običajno niso prijetna ali udobna, a so nujna za premagovanje strahu. »Vsak voznik bi moral več kot enkrat obiskati tečaj 'dobre' ali 'varne' vožnje ali celo tečaj bolj dinamične vožnje.«

 

2. Lahko ste bolj organizirani

Če že ob misli, da bi se udeležili tečaja varne vožnje, zmajujete z glavo, češ da nimate časa, je tu drug predlog za novoletno zaobljubo – boljša organizacija časa.

 

»Pomislite, kaj vas osrečuje,« svetuje prof. dr. Marjeta Kovač s Fakultete za šport. Na spisku se bo gotovo znašlo to, da se v 'svoji koži' počutite zdrave in zadovoljne. Da lahko z lahkoto premagujete napore in se soočate z novimi izzivi. Ali da ste skupaj z otroki in se imate preprosto lepo. Za vse to pa si morate najprej vzeti čas.

 

Mitja Gustinčič meni, da bo najlažje, če si že v začetku leta sestavite realen koledar, kdaj in kam bi radi šli, kaj bi radi počeli. Daljši izlet, sejem, zanimiv dogodek, tečaj varne vožnje ... Možnosti so neskončne.

 

Ta datum si rezervirajte na enak način, kot si rezervirate čas za novoletni večer.

 

Za izlete, za katere ste odvisni od vremena, je pametno postaviti tudi rezervni datum. Z datumi, ki ste jih določili, seznanite družino, nadrejene v službi, prijatelje, če se jih to tiče. In to je to.

 

3. Lahko ste bolj aktivni 

Z dobro organizacijo bo časa zagotovo dovolj. Tudi za gibanje, ki ne bi smelo manjkati v vaši dnevni rutini.

 

Greste lahko v službo peš ali s kolesom? Če se le da, se odločite za tak način poti na delo.

 

Prečrtajte uporabo dvigala, če živite ali delate v višjih nadstropjih. Stopnice so odličen pripomoček za ohranjanje telesne pripravljenosti.

 

Zadihajte se ob vsakodnevni hitrejši hoji. Če je le mogoče, hodite po strmini, kjer si boste odlično »prezračili« pljuča in pospešili bitje srca.

 

Vendar previdno Matjaž Šerkezi, predsednik Komisije za informiranje in analize GRZS, obiskovalcem gora želi: »Varen korak na planinskih poteh vsem. In če si boste zadali, da boste letos obiskali Triglav, potem naj bo zraven veliko premišljenosti, spoštovanja in preudarnosti, vse skupaj pa začinjeno s ščepcem poguma.« 

 

Z nasveti strokovnjakov si lahko uredite domač fitnes, če ste premalo disciplinirani, pa se lahko vpišete v organizirano, strokovno vodeno vadbo. Skoraj v vsakem kraju je nekaj ponudbe, le poiskati jo je treba in se zaobljubiti, da boste vadili redno.

 

Blagodejni učinki gibanja bodo vidni ne le na vašem telesu, temveč tudi v vašem bolj optimističnem pogledu na življenje.

 

4. Lahko se ustavite

Urban Praprotnik, profesor športne vzgoje in tekaški trener, poudarja, da se je kljub vsem spodbudam k aktivnosti in vadbi treba kdaj tudi ustaviti.

 

»Ob vsem hitenju je zelo pomembno, da vsak dan čim večkrat najdemo sebe. Kako? Umirimo se in ustavimo tukaj in zdaj. Tako bomo lažje našli prave želje in dobro ter vztrajno voljo. To najlažje dosežemo s tem, da odvržemo nepotrebno in se približamo naravi. Se sprehodimo in če le lahko, tudi stečemo skozi naravo, saj tako pridemo bližje lastni naravi.«

 

Podobno pojasnjuje tudi avtorica knjige Ne čakaj na vikend, Maja Golob: »Ne glede na to, kakšen cilj ste si zastavili oziroma kaj si želite v novem letu, se ob vsakem koraku ustavite in si ob odločitvi postavite tole vprašanje: 'Ali me ta korak, odločitev, razmišljanje vodi bližje ali dlje od tega, kar si želim?' Tako boste ohranjali smer in zaživeli skladno s svojimi željami in vrednotami ter opustili potrebo po uresničevanju pričakovanj drugih.«

 

5. Lahko ste odgovorni

Ustavimo pa se lahko tudi drugače. Andraž Zorko, raziskovalec javnega mnenja in analitik družbenih razmer, namreč svari, da so ljudje po koncu krize znova začeli preveč trošiti.

 

»Obljubimo si torej, da ne bomo brezglavo trošili. Da bomo živeli v skladu s svojimi zmožnostmi. Da bomo ob tem, če imamo to možnost, pomagali še komu, ki teh zmožnosti nima. Da bomo skratka odgovorni do sebe, naših najbližjih, drugih ljudi in sveta okoli nas

 

6. Lahko ste bolj sproščeni starši

Mnogi ste odgovorni tudi za svoje otroke, kar je pogosto težka naloga, saj ni lahko odmisliti številnih skrbi.

 

Tako se zaobljuba blogerke Tine Deu glasi: »Na vso moč se bom trudila biti svojim sinovom za zgled. Mislim, da je to največ, kar lahko starši damo svojim otrokom. Pa da si včasih priznamo, da preprosto ne zmoremo biti vedno za zgled. Ker tudi to je dober zgled.«

 

Prof. dr. Marjeta Kovač predlaga, da otrokom pustite več svobode in jih v novem letu ne omejujte s prepovedmi, česa ne smejo in na kaj morajo vse paziti, saj vam bo tako lažje.

 

Naj bodo otroci več časa zunaj, po možnosti na kakšnem »adrenalinskem« drevesu z velikimi, močnimi vejami. Naj tečejo bosi na mehkih gozdnih tleh ali ob prodnatem obrežju reke. S tem bodo bolj vzljubili naravo in preživljanje prostega časa na zanimiv način.

 

Če imate najstnike, razmislite o njihovi vključitvi v katerega od popularnih športov, kot so plezanje po plezalnih stenah, hokej, rolkanje ali gorsko kolesarjenje.

 

Bodite dosledni in vztrajni ter skupaj aktivno preživljajte prosti čas.

 

7. Lahko ste boljši lastnik psa

In če vas doma otroci morda prepričujejo v nakup psa, najprej preverite, da točno veste, v kaj se spuščate. To nikakor ne more biti odločitev otrok.

 

Ponosnim lastnikom psa pa Jure Pribičevič iz Alfakana svetuje, da svojega kosmatinca v novem letu pravilno razvajate.

 

S štirinožnim prijateljem preživite več kakovostnega časa. Tako boste lažje prepoznali njegove talente in zadovoljili nagone ter poskrbeli za srečno in izpolnjeno življenje svojega najboljšega prijatelja. Pri tem vam lahko pomagajo tudi nasveti iz brezplačnega priročnika Dobrodošel, pasji mladiček!.

 

 

aktivno življenje, zdravje, preventiva, avto, varna vožnja, družina, otroci, prosti čas, psi, motorno kolo, osebne finance, zavarovanje motornih koles
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.