3, 2, 1 … Počitnice!

Ideje za šolske počitnice 2023/24.

Šola se je začela, a mlajši otroci že sprašujejo, kdaj bodo spet počitnice. Kakšen je koledar počitnic za šolsko leto 2023/2024 in kako jih lahko popestrite sebi in otrokom?


Koledar počitnic

 

Izziv številka 1: jesenske počitnice

Jeseni se narava odene v svoje najbolj pisane barve, zato je, če je seveda vreme lepo, to idealen čas za kak izlet v naravo. Kako izbrati pravega, da boste uživali vsi, starši in otroci? Preverite nekaj nasvetov, kako v hribe z otroki. Ogledate pa si lahko tudi video, ki smo ga pripravili z Betko Šuhel Mikolič in Urošem Kuzmanom. V njem si lahko ogledate tudi nasvete zdravnika, gorskega letalca in reševalca Gregor Hvalc glede varne hoje v hribe.

 

Z nasveti, kako varno v hribe, ste se opremili. A kam se odpraviti? Pri Očistimo gore so pripravili 5 predlogov za družinske izlete v hribe ali gore.

Zanimiv pa je lahko tudi geolov, s katerim lahko na zabaven način odkrivate nove kotičke v bližnji okolici ali po svetu. Ob lepih dneh lahko obiščete tudi eno izmed igrišč, ki so bila obnovljena v okviru projekta Otroci Triglava.

 

Morda pa bi vašega otroka zanimala otroška MTB šola na Golovcu, kolesarska šola KD Rajd ali veslaška šola Ljubljanica. Podrobnosti in aktualne informacije poiščite neposredno pri izvajalcih.

 

Če pa vam med počitnicami zagode dež, se lahko otroci zamotijo z izdelavo domačega senčnega gledališča. Kako ga narediti, so nam zaupali pri Lutkovnem gledališču.

 

Izziv številka 2: zimske počitnice

Zimske počitnice so pravi čas za uživanje na belih strminah. Sankanje in smučanje sta odlična načina za preživljanje prostega časa. Kaj pa, če se vaš otrok šele pripravlja na smučarske dogodivščine? Vsekakor razmislite o vpisu v smučarsko šolo in preverite, kaj je dobro vedeti, preden vaš otrok stopi na smučkePrav pa vam lahko pridejo tudi nasveti Jureta Koširja za varno in zabavno smučanje z otroki.


Kaj pa, če ravno takrat snega ni od nikoder? Zimske počitnice so lahko zabavne tudi, če se podate v toplice, na zimski pohod v naravo ali pa jih preživljate v toplem zavetju dnevne sobe, ugotavlja mama blogerka. Preverite nekaj njenih predlogov, kako si popestriti počitnice doma.

 

Izziv številka 3: prvomajske počitnice

Spomladi, ko je vreme že bolj prijazno, so odlična izbira tudi počitnice, na katere se lahko odpravite z avtom. Da bo pot hitro minila, preverite:

 

Pomladni dnevi so tudi kot nalašč za obisk gorskokolesarskih poti, katerega od kolesarskih parkov  ali pumptrackov v vaši bližini. Najmlajše lahko vpišete v posebne šole kolesarjenja.

 

Morda se boste lotili spomladanskega čiščenja in pospravljanja. Pri katerem od opravil vam lahko na pomoč priskočijo tudi otroci.

 

Izziv številka 4: poletne počitnice

Sonce, morje, brezskrbne poletne dogodivščine … Če nameravate na morje in se že zdaj primete za glavo, ko se spomnite na pakiranje prtljage za vso družino, vam bo prišel prav kak nasvet izkušene mame. Ne spreglejte pa tudi nasvetov, kako pravilno napolniti prtljažnik vašega avtomobila. Pa ne pozabite tudi na hrano in pijačo na poti.

 

Poleti so nevihte pogostejše, zato je to pravi čas, da otrokom pojasnite, kako ravnati, če se znajdejo v nevihti.

 

Poletne počitnice so seveda tudi zelo primerne za odkrivanje hribov in gora, mnogim otrokom pa je všeč tudi v različnih taborih ali kolonijah. Razvijajo lahko svoje umetniške talente, spoznajo nove športe ali pa celo pridobijo novo znanje o varčevanju in investiranju denarja. 

 

Ob kakšnem deževnem dnevu se bodo brez dvoma zamotili tudi s spletnimi igricami. Kaj predlagajo strokovnjaki in kako veste, ali jim vaš otrok posveti preveč časa, lahko preberete tukaj.

 

Ne glede na to, ali ste z otrokom na igrišču, na kolesu, morju ali v hribih, naj bo čim več skupnih trenutkov brezskrbnih in varnih. Za tiste nepredvidljive, ko ne gre vse po načrtu, pa poskrbite z nezgodnim zavarovanjem za otroke in mlade.  Le z nekaj kliki ga lahko sklenete tudi po spletu.

 

>

družina, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.