Komaj čakate dopust?

7 nasvetov za brezskrben dopust

Sanjate plažo in svoj prostor pod dišečimi borovci? Vendar veste, da vas pred tem čaka še ogromno priprav, kot so pakiranje in boj s kovčki, tetris s prtljago v prtljažniku, skok do lekarne, sklepanje turističnega zavarovanja,  premislek ali se vam splača imeti s seboj še asistenco za vozilo, pogovor z otroki o varnosti na plaži … Ni čudno, da dopust nujno potrebujete. Za lažjo pripravo, smo pripravili nekaj zlatih nasvetov.

Pregledali smo, kaj vse potrebujete za miren in varen dopust, da se boste res spočili. Tako bo edina težava le, kako boste našli najbolj primerno mesto za vaše brisače.

 

1. Izberite pravi kraj

Verjetno sicer že veste, kam vas najbolj vleče. Če pa je še kakšna dilema, smo preverili nekaj najbolj zanimivih lokacij v državah, kjer posluje Skupina Triglav. Poglejte, katere kraje so nam priporočili naši sodelavci – domačini za Hrvaško, Črno goro, Srbijo, Bosno in Hercegovino, Makedonijo.

 

Tudi Slovenija je lahko odlična izbira za poletni dopust. Nešteto koncev vas vabi in mi smo se s težavo omejili le na tri.

 

2. Olajšajte si breme

Se z vsakega dopusta vrnete prepričani, da naslednjič s prtljago res ne boste pretiravali? Pa vas potem vsakič znova spet zanese? Ne znamo vam povedati, kaj morate vzeti s seboj in kaj lahko ostane tudi doma. Vam pa strokovnjak Andrej Brglez, inštruktor varne vožnje, svetuje, kako boste najbolj učinkovito in varno prtljago zložili v vozilo.

 

Toda pri tem se zgodba o prtljagi še ne konča. Ko ste enkrat vsi na poti, vas lahko preseneti druga težava, če prtljaga in dodatna oprema ni ustrezno zavarovana.

 

3. Pokličite prijatelja

Ampak ne ob treh zjutraj z bencinske črpalke nekje na pol poti do Splita, še posebej, če je tudi prijatelj na dopustu. Raje ga razveselite z razglednico s Hvara, za pomoč na cesti, ko ste natočili napačno gorivo, vam poči pnevmatika, ali gre karkoli z vozilom narobe, pa lahko vedno in kadarkoli pokličete avtomobilsko asistenco.

 

Številka za klic avtomobilske asistence iz Slovenije je 080 2864 in iz tujine +386 2222 2864.

 

V povprečju bo v 45 minutah od prejetega klica pri vas pogodbeni sodelavec avtomobilske asistence. V Sloveniji pa bo potreboval še nekaj manj, približno 35 minut.

 

Več o tem, kaj vse vam omogoča avtomobilska asistenca najdete v članku.

 

4. Prometne nesreče ne poznajo meja

Naj se sliši še tako obrabljeno, dobro vemo, kaj vse gre lahko narobe v najbolj neprimernem trenutku. Zavedamo se tudi, da skoraj da ni šolskih primerov prometnih nesreč in da so možne nezgode s tujci, v tujini, z nezavarovanim vozilom ali pa pride do pobega s kraja nesreče… Zato smo na enem mestu v brezplačnem priročniku Voznikov vodnik ob prometni nesreči za vas zbrali vse pomembne informacije, da boste v nezgodi znali ravnati hitro in učinkovito.

 

5. Če vas ne mikajo skrbi…

…vam predlagamo sklenitev turističnega zavarovanja, ki bo poskrbelo za marsikaj, kar se vam in vašemu premoženju lahko pripeti na poti.

 

Zavarovanju potovanj v tujino, vključuje:

 

  • zdravstveno zavarovanje z asistenco,
  • zavarovanje stroškov bivanja bližnjih v primeru hospitalizacije zavarovanca v tujini,
  • zavarovanje odgovornosti,
  • zavarovanje prtljage in osebnih stvari,
  • zavarovanje prekinitve potovanja ali kasnejše vrnitve z njega,
  • zavarovanje zlorabe plačilnih in kreditnih kartic,
  • zavarovanje stroškov izdelave novih dokumentov in
  • zavarovanje stroškov zaradi zamude oziroma odpovedi letalskega leta.

 

6. Imejte najboljšo kamping opremo

Ste vedeli, da lahko tako šotor kot prikolico zavarujete? To je le ena od 7 stvari, ki jih o kampiranju morda ne veste, kljub letom dopustovanja s šotorom, a vam lahko prav pridejo v vsakem kampu, morda prav letos.

 

7. Premišljeno v vodo 

Čeprav ste komaj dočakali obisk plaže in bi se najraje kar iz avta zapodili v osvežujočo vodo, storite to previdno in počasi. Predvsem pa si preberite, nekaj pomembnih nasvetov za kopanje, da boste varno uživali na naravnih kopališčih.

 

Eno zlatih pravil je zagotovo, da nikdar ne smete skakati v vodo pregreti, saj pri skoku v hladno vodo telo doživi šok in lahko v hipu izgubite zavest.

 

Dobro pa je tudi, če znate prepoznati znake utapljanja, saj ne drži, da  ljudje, ki se utapljajo, krilijo z rokami, škropijo naokoli in kričijo na pomoč. S tem znanjem boste morda lahko komu rešili življenje.

dopust, prosti čas, potovanja, poletje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.